Još je petnaestak dana do kraja 2021.godine. I dok svi imamo želje za Novu godinu, puno je promjena koje su već napravljene i koje će utjecati na sve potrošače u Njemačkoj, bilo da se radi o većem porezu na CO2, višoj minimalnoj plaći ili skupljoj poštarini, piše Fenix-magazin.

U nastavku pogledajte koje se najvažnije promjene očekuju u 2022.godini:

Benzin i dizel postaju skuplji

Porez na CO2 povećat će se u 2022. godini. Umjesto 25 centi po toni emitiranog ugljičnog dioksida, plaćat će se 30 centi. To će,  između ostalog, utjecati na cijene goriva, ali ne toliko kao početkom 2021. Prema izračunima ADAC-a, benzin i dizel će vjerojatno poskupjeti za oko jedan i pol cent po litri zbog cijene CO2 .

Kako bi se malo ublažili rastući troškovi, naknada za udaljenost ili put na posao za poreznu prijavu s 21. kilometra povećana je za pet centi pa će od 2022.godine iznositi  35 centi po kilometru. Putnici s niskim primanjima koji ne plaćaju porez na dohodak dobivaju bonus na mobilnost od 5 ct/km od 21. kilometra.

E-recept i e-bolovanje

Od 1. siječnja elektronički recept bit će obvezan za liječničke ordinacije. Oni koji imaju zakonsko zdravstveno osiguranje dobit će QR kod na svom pametnom telefonu ili na papiru.  Međutim, primjenjuje se prijelazno pravilo: obveza se odnosi samo na liječničke ordinacije koje su tehnički za to osposobljene.

Od 2022. godine moći će se podnijeti zahtjev za bolovanje elektroničkim putem. Zdravstvene ustanove obvezno šalju elektroničke potvrde o nesposobnosti za rad (eAU) zdravstvenim osigurateljima. Od srpnja 2022. godine bolovanje će se od zdravstvenih osiguranja poslodavcu slati samo elektroničkim putem. To znači da ubuduće više ne bi smjela vrijediti obveza zaposlenika da predoči liječničku potvrdu.

Korona bonus

Poslodavci do 31. ožujka svojim zaposlenicima mogu isplatiti neoporezivi korona bonus u iznosu od najviše 1.500 eura. Jedan od preduvjeta je da se novac koristi za ublažavanje dodatnog opterećenja uzrokovanog korona krizom i da se isplaćuje uz plaće.  Oko milijun zaposlenika u javnom sektoru u saveznim zemljama najkasnije do ožujka dobit će neoporezivu i bescarinsku posebnu isplatu od 1.300 eura. Šegrti, pripravnici i studenti zaposlenici u ovoj djelatnosti dobivaju korona bonus od 650 eura. U Hessenu se posebno pregovaralo o bonusu, gdje državni službenici dobivaju 1.000 eura.

Što se medicinskih sestara tiče, trenutačno se razgovara o bonusu do 3.000 eura. Još se čeka odluka nove Vlade o iznosu i datumu plaćanja.

Nema više karata u vlaku

Za sada još uvijek možete kupiti kartu u vlaku od osoblja Deutsche Bahna kada je vlak već krenuo. Od 1. siječnja to više neće biti moguće jer od tada se papirnate karte više neće izdavati na licu mjesta. Alternativa je digitalna karta koja se može rezervirati do deset minuta nakon polaska na internetskoj stranici  bahn.de ili putem aplikacije. Preduvjet je da se između postaje na kojoj ste ušli u vlak i postaje na kojoj izlazite planira više od deset minuta putovanja.

Njemačka pošta

Zbog povećanja plaća i troškova, Njemačka pošta (Deutsche Post) u novoj godini planira povećanje poštarine.  Od 1. siječnja, primjerice, cijena standardnog pisma će mjesto dosadašnjih 80 centi biti  85 centi, cijena dopisnice će umjesto sadašnjih 60 centi biti 70 centi. Preporučena pošta skuplja je 15 centi, odnosno umjesto sadašnjih 95 centi bit će 1 euro. Cijena pošiljki knjiga i pošiljki do 500 g će umjesto dosadašnjih 1,90 biti 1,95 eura. Knjige i pošiljke do 1.000 g će umjesto 2,20 biti 2,25 eura.

Minimalna plaća

Zakonska minimalna plaća trenutačno iznosi 9,60 eura po satu. Od 1. siječnja 2022. povećat će se na 9,82 eura, a 1. srpnja 2022. na 10,45 eura. SPD, Zeleni i FDP žele povećati minimalnu plaću na 12 eura po satu. Nakon jednokratnog usklađivanja, neovisno povjerenstvo za minimalnu plaću trebalo bi odlučiti o eventualnom daljnjem povećanju – stoji u koalicijskom sporazumu.

Povrat na ambalažu

Od 1. siječnja obvezni povrat na ambalažu za piće odnosit će se i na ambalažu za sokove od voća i povrća koji su ranije bili izuzeti od pologa od 25 centi. Tako će ubuduće gotovo sve jednokratne plastične boce za piće podlijegati pologu, odnosno povratnoj naknadi. Stoga će se od 1. siječnja 2022. godine za nepovratne plastične boce za piće (do tri litre) u pravilu plaćati polog. Isto vrijedi i za limenke pića.

Plastične vrećice

Od 1. siječnja 2022. se planira zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje (debljine stijenke od 15 do 50 mikrometara).

Vozačke dozvole

Prema uredbi EU-a, sve vozačke dozvole izdane prije 19. siječnja 2013. moraju se do 2033. zamijeniti za vozačke dozvole otporne na krivotvorenje. Za osobe rođene između 1953. i 1958. to zapravo znači da moraju požuriti sa zamjenom jer svoje vozačke dozvole moraju zamijeniti najkasnije do 19. siječnja 2022. godine. Međutim, budući da aplikacija može dovesti do dugog čekanja i kašnjenja zbog korone, Konferencija ministara prometa predložila je da se kazne ne izriču do 19. srpnja 2022. godine. Vlasnici starih vozačkih dozvola bi ipak trebali zakazati termin za zamjenu vozačke dozvole što je prije moguće.

Lakše do raskida ugovora

Svatko tko sklopi ugovor na internetu moći će ga od 1. srpnja lakše raskinuti. Naime, od tog datuma takozvane dugoročne obveze podliježu “gumbu” za otkazivanje, kojim korisnici mogu raskinuti svoj ugovor bez pisanja pisama za raskidanje  ugovora.  Ugovori koji se sklapaju od 1. ožujka također mogu imati otkazni rok od mjesec dana. Ako ga propustite raskinuti na vrijeme,  ugovor se produžuje samo na neodređeno vrijeme, a ne na oko dvije godine pa ga lakše možete raskinuti u roku od mjesec dana.

Kraj ubijanju muških pilića

U Njemačkoj se godišnje  u uzgajalištima ubije 45 milijuna muških pilića koji su višak samo zato što ne nose jaja. No, tome će od iduće godine doći kraj.

Od 1. siječnja 2022. godine primjenjivat će se novi zakon koji zabranjuje ovu praksu. Njemačka je prva zemlja na svijetu koja je poduzela ovaj korak. Kao što je bivši ministar poljoprivrede najavio prije nekoliko mjeseci, zbog toga će jaja vjerojatno poskupjeti nekoliko centi.

Povrat električnih uređaja

Ovisno o veličini trgovine i asortimanu, diskonteri i supermarketi morat će vratiti stare elektroničke uređaje poput električnih četkica za zube, brijača ili mobitela – čak i ako su kupljeni negdje drugdje. Međutim, veći uređaji kao što su stari televizori mogu se predati samo ako se kupi novi uređaj. Internetski trgovci također moraju preuzimati i reciklirati elektronički otpad besplatno i na jednostavan način.

Porezi: veći osnovni dodatak

Porezni obveznici će 2022. imati nešto više neoporezivog novca, jer će se osnovni neoporezivi iznos povećati za 204 eura. U slučaju da osoba nije vjenčana, odnosno nema bračnog partnera, porez na dohodak plaća se samo od oporezivog dohotka većeg od 9.948 eura godišnje. U slučaju bračnih parova ili registriranih partnera iznos se udvostručuje na 19.896 eura.

Dulje jamstvo za kupljene proizvode

Svatko tko kupi proizvod za koji se kasnije pokaže da je neispravan ili ima grešku, od 1. siječnja 2022., ima bolje uvjete za povrat proizvoda. Naime, proširenjem jamstvenog zakona neispravan proizvod se sad umjesto u roku šest mjeseci može vratiti u roku od 12 mjeseci.

Povećanje dječjeg doplatka

Od 1. siječnja se neznatno povećava dječji dodatak uz dječji doplatak za obitelji s niskim primanjima.  Povećava se s 205 eura za 4 eura na 209 eura mjesečno po djetetu. To vrijedi samo ako se 1. siječnja ne odluči o kratkoročnom povećanju dječjeg dodatka, navode u Ministarstvu obitelji.

Subvencija za mirovinski sustav poduzeća

Svatko tko ima mirovinski sustav tvrtke od 2019. godine dobiva 15 posto subvencije od poslodavca. Od 2022. ova se subvencija mora plaćati i za stare ugovore, objašnjava Stiftung Warentest.

Potpuna potpora dodjeljuje se onima čije su zarade ispod gornje granice procjene za obvezno zdravstveno osiguranje – to iznosi 58.050 eura bruto u 2022. godini. Ako su zarade veće, potpora se može postupno smanjivati.

Električni automobili

Novi ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck produljuje značajno povećanu državnu subvenciju za električne automobile do kraja 2022. godine. Prema tome, kupci isključivo električnih automobila i dalje će dobivati ​​sredstva do 9.000 eura u 2022. godini, dok će plug-in hibridi dobiti najviše 6.750 eura.

Izvor:Fenix-magazin.de

error: Content is protected !!