Tužiteljstvo Bosne i Hercegovini donijelo je 13. prosinca ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zbog napada na ustavni poredak.

Kako saznaje BN televizija poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH dobili su i predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i to u svojstvu svjedoka.

Da je dobio poziv potvrdio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji kaže da će se odazvati pravosudnim organima.

“Кao odgovoran čovjek uvijek sam dostupan pravosudnim organima. Na žalost, vjerujem da je ovo više politički nego pravosudni postupak”, kazao je Nešić i naglasio da obrana Republike Srpske može biti samo obrana, a ne narušavanje ustavnog poretka.

U pozivu Tužiteljstva koji je uručen i predsjednicima oporbenih parlamentarnih stranaka navodi se da se pred Tužiteljstvom vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak” i da se pozivaju u svojstvu svjedoka.

Kako BN saznaje u ovom slučaju osumnjičeni su predlagači, zakonskih rješenja i skupštinskih zaključaka koje je u prethodnom razdoblju donijela NSRS, a koji se odnose na povlačenje nadležnosti s razine BiH na Republiku Srpsku u području obrane i sigurnosti, pravosuđa i neizravnih poreza.

Podsjetimo da je nedavno Tužiteljstvo tražilo od NSRS informacije u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenosi na razinu Republike Srpske.

Kako BN saznaje među osumnjičenim su Milorad Dodik, kao i šefovi zastupničkih klubova vladajućih stranaka u Republici Srpskoj.

/HMS/

error: Content is protected !!