Na jučerašnjoj 45. sjednici Vijeća ministara BiH jednoglasno su donesene sve odluke. Između ostalog, Vijeće ministara dalo je suglasnost za priključenje BiH sustavu EU digitalnih covid potvrda. Cilj je da izdate covid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz Bosne i Hercegovine da nesmetano putuju zemljama Europe i svijeta.

Vijeće ministara BiH dao je suglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje Bosne i Hercegovine sistemu EU digitalnih Covid potvrda.

Prethodno je upoznat sa Informacijom Ministarstva civilnih poslova o potrebi uspostavljanja tehničkog rješenja za verifikaciju digitalnih Covid-19 potvrda u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova će organizirati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usuglašavanja tehničkog rješenje i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih Covid-19 potvrda u BiH.

Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH biće nositelj tehničkog rješenja.

Cilj je da izdate Covid potvrde budu međunarodno priznate, kako bi se omogućilo građanima iz Bosne i Hercegovine da nesmetano putuju po zemljama Europe i svijeta.

Izvor:N1

error: Content is protected !!