Otkazivanje posjeta predsjednika Republike Hrvatske središnjoj Bosni neće utjecati na program obilježavanja 28. godišnjice dolaska humanitarnoh konvoja „Bijelu put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, potvrdio je Marinko Matošević, predsjednik Udruge „Čuvarice tradicije“ iz Nove Bile koja je organizator obilježavanja godišnjice konvoja koji je Hrvatima ratom okupirane Lašvanske doline vratio nadu da će priževjeti skoro jednogodišnju opsadu i strahote rata.

„Iako nam je iznimno žao što predsjednik Milanović ne dolazi, mi ćemo danas kao i svih prethodnih godina svečano i dostojanstveno obilježiti godišnjicu Bijelog puta“, kaže Matošević za Večernji list.

Prema ranije utvrđenom protokolu, program počinje u 15 i 45 sati polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježna na katoličkog groblju na Prahuljama. U 17 i 50 minuta polaganjem vijenaca ispred Spomen biste, odat će se počast Anti Vlaiću, vozaču kojeg su ubili pripadnici Armije RBiH po povratku iz Lašvanske doline, na području Uskopljka, a potom će se u novobiljanskoj župnoj crkvi Duha Svetoga u 18 sati služiti misa.

Podsjećamo, nakon desetodnevnog puta na današnji dan ratne 1993. godine u Lašvansku dolinu stigao je humanitarno konvoj „Bijeli put“ s preko 100 kamiona pomoći, hrane i lijekova. Osim neophodne humanitarne pomoći Konvoj je probudio nadu u srcima oko 70 tisuća stanovnika Lašvanske doline koji su bili u potpunom okruženju Armije R BiH, bez hrane, lijekova, struje i vode.

Posebno je značajna pomoć koja je Konvojem dopremljena za crkvu bolnicu u Novoj Biloj gdje su ranjenici liječeni na crkvenim klupama, a liječnici se nadljudskim naporima borili za spašavanje njihovih života, jednako kao i ratnom rodilištu smještenom u improviziranu bolnicu. Konvoj koji je kao niti jedan drugi humanitarni projekt povrdio snagu zajedništva hrvatskog naroda u Republici Hrvatkoj i BiH događaj je koji se pamti kao i njegovi sudionici. Dio njih danas će opet biti u Novoj Biloj s ljudima kojima su vratili nadu i jasno poručili. Niste sami!

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!