Austrijski mediji su u subotu navečer izvijestili o novom prosvjedu u Beču protiv obveznog cijepljenja i vladinih korona mjera, koji je okupio oko 2.000 sudionika. Prosvjed je prijepodne počeo mirno, da bi se potom oko 15 sati, kada je trebao završiti, situacija otela kontroli i eskalirala.

Ističe se kako su prosvjednici probili policijsku blokadu i krenuli prema središtu grada u smjeru katedrale sv. Stjepana. Riječ je prosvjedu stranke MFG ( “Ljudi, sloboda, temeljna prava”), na kojem se je prema policijskom izvješću na bečkom Schwarzenbergplatzu okupilo oko 2.000 sudionika.

Policija izvještava o “oko okupljenih 150 do 200 osoba” koji su pokušali provaliti u katedralu, gdje je smješteno jedno od bečkih cjepilišta protiv koronavirusa. Policija ih je spriječila, oduzela im navodno i bubnjeve, megafone i zastave. Policija tvrdi da se je prosvjedna povorka ciljano uputila u Mariahilfer Straße kako bi ometala Bečane u božićnoj kupovini. Naime, protestirajući na taj način ne samo protiv uvođenja obveznog cijepljenja, najavljenog za 1. veljače 2022. godine nego i protiv lockdowna za necijepljene. Necijepljeni ne mogu u trgovine općih potrepština, osim u prehrambene i supermarkete.

Za subotu je u Beču bilo prijavljeno 38 prosvjeda, a devet njih nije dobilo od bečke policije dozvolu održavanja. Početak prosvjeda zbog shopping subote bio je predviđen za 18 sati, kada se trgovine zatvore. No, sve je krenulo drugačije od planiranog i dozvoljenog, za što stranka MFG krivi bečku policiju.

Miran prosvjed okružen psima

U svojem protestu upućenom večeras policiji MFG je prosvjedovao protiv akcija policije na Schwarzenbergplatzu. Tvrde da je izvještaj policije o probijanju blokade od strane prosvjednika “proturječan”. Policija je, prema njihovim riječima, oko njih stegnula uski obruč i ostavila samo dva posve uska prolaza kao kroz “iglene uši”. U nastaloj panici prosvjednici su bili prisiljeni probiti policijsku blokadu.

“Smatramo – da je već iz sigurnosnih razmišljanja – vrlo problematično da se jedan faktično miran prosvjed – također okruži psima. Mi smo situaciju snimili na video i sada se provjerava djelovanje policije”, rekao je MFG-ov odvjetnik dr. Georg Prchlik. On je također bio sudionik prosvjeda, izvještava dnevni list “Kurier” . Policiji nije jasno, ako je tako kao što tvrde MFG-ovci, zašto su onda nakon probijene blokadi ti isti prosvjednici “marširali kroz grad više kilometara i stalno mijenjali smjerove kretanja”.

Sljedeći “mega” prosvjed u Beču protiv vladinih korona mjera i uvođenja obveze cijepljenja najavljen je za 8. siječanj 2022. godine. Danas u 18,30 sati je najavljena povorka ljudi sa svjetiljkama u rukama u znak protivljenja podjelama u društvu, hajkama i radikalizaciji. “Lanac svjetiljki kretat će se bečkim Ringom i organiziran je u spomen na žrtve koronavirusa i znak solidarnosti s zdravstvenim osobljem koji ulaže ogromne napore u spašavanju ljudskih života u borbi s Covidom. Subota je bila također dan prosvjeda u još nekim drugim austrijskim gradovima. Primjerice u Klagenfurtu gdje se je u režiji MFG-a okupilo oko 2.000 ljudi, te u Innsbrucku, gdje je u središtu grada protiv korona mjera prosvjedovalo oko 800 ljudi, prenosi Večernji hr.

Izvor: narod.hr/Večernji.hr

error: Content is protected !!