U Mostaru je u ponedjeljak održana Godišnja skupština Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH).

– Ovo je redovita godišnja skupština na kojoj ćemo analizirat sve ono što smo uradili u ovoj godini, ali ćemo i istovremeno predstaviti plan rada za iduću godinu. Veoma smo radosni što smo prije nekoliko dana potpisali sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji s Bošnjačkom akademijom nauka i umjetnosti (BANU). Zajedno s bošnjačkom i srpskom akademijom imamo dobru suradnju i uvjeren sam da će se to nastaviti u budućnosti – rekao je uoči početka Skupštine akademik Josip Muselimović, glavni tajnik HAZU BiH.

Dodao je kako će se danas razgovarati i o budućim planovima, o financijskom planu HAZU-a BiH, a bit će izvršen izbor jednog počasnog i jednog redovitog člana.

Predsjednik HAZU-a BiH, akademik Mladen Bevanda, podnoseći godišnji izvještaj, istaknuo je kako je ova godina bila opterećena društvenim previranjima i pandemijom koronavirusa što je nepovoljno utjecali i na rad HAZU-a.

– Najmlađa smo akademija u BiH, koja pripada najmalobrojnijem narodu, ali je povijest pokazala da znanost i umjetnost ne poznaju male i velike nego uspješne i neuspješne. Osim Akademije nauka i umjetnosti BiH imamo i tri akademije konstitutivnih naroda, ANU RS je utemeljena 1993. godine, BANU 2011. godine i HAZU BiH 2014. Ove akademije nisu nacionalističke s negativnom konotacijom, kako se ponekada može čuti, nisu protiv cjelovitosti BiH niti su protiv njenih naroda i građana – rekao je Bevanda.

Bevanda je, također, naveo da su različitosti stvarnost i bogatstvo BiH, da je svaka akademija izraz samosvijesti, kulturnog identiteta i civilizacijske zrelosti i kao takve su znanstveno i duhovno bogatstvo ove zemlje u funkciji njezinog razvoja.

– Akademije imaju trajnu misiju razvijati znanost, umjetnost, kulturu i obrazovanje, ali i promovirati mir, humanitet, etičnost i univerzalne civilizacijske vrijednosti. Radujemo se uspjehu svake akademije, kao i napretku naše domovine i njenom hodu prema euroatlantskim integracijama – kazao je Bevanda.

Predsjednik BANU-a Mehmed Akšamija u svom se govoru osvrnuo na potpisani sporazum između dviju akademija.

– Sve vas želimo smatrati zajedničkim prijateljima, što smo iskreno ovjekovječili potpisivanjem sporazuma o suradnji između naše dvije akademije. Poznata je činjenica da su i Hrvati i Bošnjaci bili jedini u okruženju onemogućeni da imaju svoju najvišu znanstvenu i kulturnu ustanovu. Potpisivanjem ovoga sporazuma pokazujemo da naša osnivanja nisu neka puka intelektualna avantura i puka igra klerika i lenjinista kako se nekada govorilo – rekao je Akšamija.

Akšamija je rekao da i HAZU i BANU nemaju za cilj promociju jedne nacije nauštrb druge, već da im je namjera promocija bh. patriotizma s naglaskom „na prirodna i legitimna prava Bošnjaka i Hrvata u etničkom i nacionalnom smislu na načelima jednakopravnosti i međusobnog uvažavanja i povjerenja“.

Okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, istaknuvši kako tri akademije koje se vežu uz tri konstitutivna naroda, svojim partnerstvom mogu učiniti puno toga i doprinijeti očuvanju vrijednosti koje tri naroda u BiH baštine.

– Veselim se svakom našem uspjehu, a kroz zajedničko djelovanje u proteklih sedam godina ostvarili smo mnoge ciljeve koje smo zacrtali, ali i dalje moramo raditi na očuvanju hrvatskog identiteta u BiH – rekao je Čović.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!