Kako neslužbeno doznaje Dnevnik.hr odluka da ne ode u BiH bila je vlastita odluka predsjednika Zorana Milanovića; sigurnosna služba procijenila je da je atmosfera u BiH previše negativna prema predsjedniku, kao i komentari u medijima i na društvenim mrežama.

“A sigurno da je to ozbiljna stvar kad jedan državnik dolazi u jednu državu, a da ne može doći iz sigurnosnih razloga”, rekao je organizator Marinko Matošević.

“To je žalosno za sav narod središnje Bosne da predsjednik jedne susjedne države, jedne prijateljske države da je onemogućen da dođe. Ja mislim da je to više nego katastrofa”, objasnio je organizator Anto Spajić.

Iz direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH uvjeravaju da njihove službe nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti Zorana Milanovića, sve do jutros su kaže s hrvatskim kolegama radili na sigurnom boravku. Kantonalni ministar unutarnjih poslova kaže nisu imali operativna saznanja da bi bilo ugroze, ali zabrinut je.

“Moglo se pročitati svakakvih komentara, prijetećih, ovakvih onakvih, tako da imajući u vidu sve to, sad s vremenske distance koja je par sati mogu reći da nisam pretjerano iznenađen”, komentirao je Feliks Vidović, ministar unutarnjih poslova Srednjobosandkog kantona.

“Zašto da ne, ja sam prije četiri godine izbjegao ubojstvo na cesti jer se nekima usklopilo da bi trebali neke zakone donijeti a računali su da će moje ukazivanje biti prepreka da zakoni stupe na snagu”, odgovorio je Marinko Čavara, predjsednik Federacije BiH na pitanje ima li logike da postoji sigurnostna prijetnja.

Negativne kritike Milanović je doživio zbog svog stava o Srebrenici. Ako se pita Hrvatski narodni sabor unitarističke snage u Sarajevu pokušavaju diskreditirati političko vodstvo Republike Hrvatske.

“Političko Sarajevo pokušava na sve moguće načine kompromitirati ovaj proces izbornih promjena i zato određeni online mediji potiču kroz komentare određene vrste huškačke retorike”, rekao je Ilija Musa iz Hrvatskog narodnog sabora.

Ovo je prvi otkaz posjeta BiH, a reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović prisjeća se i posjeta bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Sarajevu. “Večer prije kad je trebala doputovati SOA ju je doslovno skinula s aviona za Sarajevo, nju i izaslanstvo. Izaslanstvo BiH ju je već bilo čekalo u zračnoj luci, ali ona nije došla, došla je sljedeći dan. U pitanju su bili sigurnosni razlozi, koji točno – nikad nismo saznali”, rekla je Petrović.

Ako se pita građane – problema nema. “Mislim da ne bi bilo problema, da bi bilo sve uredno jer ipak ovdje su normalni ljudi”, naveo je Filip iz Nove Bile. “Ma to su političke igre, zna on da ovde nema problema, da može doć kad hoće”, izjavio je Samir iz Zenice za Dnevnik.hr.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!