Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice HVU-a Dr. Franjo Tuđman i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Komentirao je političke aktualnosti.

Predsjednik je zbog sigurnosnih razloga otkazao posjet središnjoj Bosni. Njihove službe kažu kako nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti Zorana Milanovića.

“Ono što piše u priopćenju, to je to. Ne mogu više”, komentirao je Milanović.

“Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako se nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga”, rekao je Milanović.

“Dodik ih provocira, zato što mu gaze po prstima cijelo vrijeme. Razumijem ga, ne potičem to ponašanje, kažem mu: Daj se skuliraj”, rekao je predsjednik, navodi dnevnik.hr.

Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomaže i da bi inače bili izloženi stihiji.

“Vlada bezobrazno ignorira svoj posao. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super”, rekao je Milanović.

Komentirao je mišljenje Vijeća ministara o BiH i stavu Hrvatske.

“Pokoriš se mišljenju jedne Nizozemske? Oni su zadnji koji bi se trebali miješati u poslove i u BiH”, kaže.

“Ovdje se očito radi o nekim kalkulacijama”, smatra.

Uvjeren je da je to napravio osobno Plenković, a smatra i da se treba promijeniti veleposlanik.

“To je hrvatska diplomatkinja, gledajući s oba oka na poziciju koju će dobiti u Bruxellesu. Pričamo o sukobu interesa”, uvjeren je.

O susretu s Plenkovićem

“Slikali smo se, nije otvorio usta”, komentirao je Milanović susret s Plenkovićem na obljetnici HNB-a.

Za novinara Al Jazeere, kazao je da oni ne pišu objektivno. Od novinara je tražio da mu odgovori s kojeg medija dolazi. “Vaša televizija je neobjektivna ima naglašeno probošnjački stav. Kada je u pitanju BiH postoji poseban desk”.

“Jeste slušali Čovića prije par dana?”. Jeste slušali što je govorio Čović. On je predsjednik HDZ-a BIH. On je filijala HDZ-a.

“O BiH izvještavate pristrano, po naputcima”, kazao je. “Čović na Dnevniku Nove TV 20 minuta objašnjava kako smo Plenković i ja sjajni, to nije normalna situacija. Ispao je nekoliko puta budala zahvaljujući propustima hrvatske vlasti”, kazao je predsjednik.

Napomenuo je da će doći u BIH. “Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti”, rekao je.

“Odluka o ne odlasku u BiH je bila moja”, istaknuo je predsjednik.

Potom je spomenuo Josipovića i njegov posjet Ahmićima.

“U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu”, rekao je Milanović, dodavši da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je “moralni užas”.

Zatim je ponovo govorio o Hrvatima u BiH. “Tamo živi 800.000 državljana EU. Govorim o nečemu što bi trebalo zanimati EU”.

Još o otkazivanju posjeta

Ponovo je komentirao otkazivanje posjeta.

“Mogao sam ja doći, ali to bi zahtijevalo neviđene sigurnosne mjere. Takvu vrstu bijede im nisam želio priuštiti, ali to se ne bi dogodilo da se na Baščaršiji nije uskovitlala jedna toksična prašina.

Rekao sam samo da nisu svi zločini isti, isto kao i u slučaju Aleksandre Zec. To je licitaža. Tko da više. Stanite ljudi. U Dubrovniku je 20-ero djece ubijeno. Samo u Dubrovniku. Po njima se ništa ne zove. Ne licitirati s tim stvarima, to je zločesto i podmuklo”.

“Možda odem sutra, ali bez velikih najava”.

O Mostovom referendumu

Komentirao je inicijativu Mosta o referendumu.

“Izgleda da su skupili potpise, ali ne znam kako su to uspjeli jer nemaju infrastrukturu. Respektiram to. Vjerojatno će ih htjeti pokrasti”.

O Banožiću

“Neka ide tamo rokati s karabinom prema divljim svinjama. Ponavljač”, komentirao je Milanović Banožića.

Mikulića je nazvao političarem s dna kace, a onda se ponovo obrušio na Banožića.

“Dođe nekakav jaglac i misli da je predsjednik i traži da ga se moli za potporu vojske, kao da sam ja turistički vodič. Bane je upao ko pile u kravlju…i sad se tu koprca….šta sam sad bio govorio Majko Božja..ma nebitno….Jaglac koji je došao tu jučer iz kukuruza”, kazao je predsjednik Milanović, između ostalog.

Dr. Vukušić poručio Milanoviću: “Bravo predsjedniče, pokazali ste svoj karakter”

Dr. Herman Vukušić, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb komentirao je Milanovićevo otkazivanje posjeta BiH na svom Facebooku. Hrvatski predsjednik je inače trebao nazočiti obilježavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim je u zimu 1993. razbijena blokada opskrbe hranom, lijekovima i drugim potrepštinama za hrvatske enklave u središnjoj Bosni koje su se mjesecima nalazile pod opsadom snaga bošnjačke Armije BiH.

Objavu Hermana Vukušića prenosimo u cijelosti:

“BRAVO PREDSJEDNIČE, SADE STE STVARNO POKAZALI SVOJ KARAKTER!

Upravo sam saznao kako je za danas pompozno najavljivani posjet predsjednika RH Zorana Milanovića Hrvatima u Srednjoj Bosni povodom ulaska konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” u Novu Bilu prije 28 godina otkazan iz sigurnosnih razloga!

“Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, kaže se iz ureda predsjednika Milanovića.

Ono što se ne kaže, a svjedoči o licemjerju našeg vrhovnog zapovjednika kada govori o “čuvanju uspomene na humanitarni konvoj Bijeli put”, jest da Zoran Milanović već više od tjedan dana nije našao za shodno primiti delegaciju tog istog Konvoja, a koju predvode ljudi koji su Konvoj organizirali i doveli do Nove Bile, izuzev pokojnog dr. Slobodana Langa! (Uz ovu objavu sa prethodnim dopuštenjem objavljujem i originalnu zamolbu za prijem delegacije Konvoja kod predsjednika RH od 09. prosinca ove godine.)

Uz sve kontroverze koje već drugu godinu prate obilježavanje obljetnice dolaska Konvoja u Novu Bilu, gdje prvenstveno mislim na čudni obrazac lokalnih organizatora da to rade bez konzultacija sa živućim članovima čelništva Konvoja i akcije “Bijeli Put” i koje organizatori obično na obljetnicu pozovu dan- dva prije samog događanja, smatrao sam da o svemu treba šutjeti zbog interesa hrvatskog naroda u BiH čiji se Zoran Milanović predstavlja kao predsjednik.

Kao bivši vojnik koji je na tom podneblju 1993. godine u ulozi humanitarca bio izložen vatri snajpera i mitraljeskog oružja, razumijem razmišljanja sigurnosnih službi, ali se onda sjetim i 1998. kada smo na 5 obljetnicu Konvoja posjetili Bugojno gdje nam je grupa radikalnih islamista prijetila smrću. Naš posjet bugojanskom samostanu puno je značio za tamošnje Hrvate, i tamo smo otišli svjesni rizika, kao što smo 1993. nas više od stotinu sudionika Konvoja bili uvjereni da idemo u gotovo sigurnu smrt.

Taj rizik trebao je danas preuzeti i predsjednik Milanović, ali on je umjesto toga riječ “karakter” iz svojeg predizbornog slogana odluči zamijeniti jednom drugom imenicom koja nije “hrabrost” i time pokazao svoj pravi karakter. Na koncu, zanima me kakva su bila sigurnosna predviđanja nadležnih srpskih službi kada je Aleksandar Vučić otišao u Srebrenicu, svjestan što ga tamo čeka?”, zaključuje psihijatar Vukušić.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

error: Content is protected !!