Britansko istraživanje pokazalo je da bi omikron mogao biti manje uspješan u napadu na pluća od prijašnjih varijanti virusa. S druge pak strane, omikron se širi izrazito brzo pa zbog toga niz europskih zemalja postrožuje mjere. Tjedan dana prije Božića, Nizozemska je ponovno u karanteni, a u Londonu je proglašeno izvanredno stanje.

U Londonu su bolnice pretrpane, obaraju se rekordi u broju zaraženih. Britanske vlasti ne odbacuju mogućnost uvođenja novih restrikcija prije Božića. Bude li vlada smatrala da je potrebno poduzeti dodatne korake, mi ćemo to, naravno, iznijeti u parlamentu, i on će odlučiti, najavio je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

– U posljednja 24 sata imali smo najveći broj novih slučajeva od početka pandemije, više od 26.000. Broj bolničkih prijmova u porastu je, kao i broj izostanaka osoblja. Donio sam stoga odluku da danas proglasim izvanredno stanje, rekao je gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Danska sutra odlazi u djelomični lockdown

Na mjesec dana u Danskoj će se zatvoriti kazališta, kina, koncertne dvorane, zabavni parkovi, muzeji i fakulteti. U toj je zemlji dvije doze primilo više od 80 posto stanovništa, a jednu 20 posto djece od 5 do 11 godina. U Danskoj, zemlji s 5 milijuna i 800 tisuća stanovnika, u posljednja 24 sata zabilježen je rekordan broj novih slučajeva zaraze – 8.600.

Nizozemska u novom “lockdownu”

Želeći izbjeći takav scenarij, Nizozemska je od danas u novom “lockdownu”. To je neizbježno zbog petog vala koji nam dolazi s omikron-varijantom. Ona se širi čak i brže nego što smo mislili. I zato moramo intervenirati sada, kako bismo spriječili mnogo teži ishod, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte. 

Broj gostiju koje građani mogu primiti kod kuće smanjen je s četiri na dva, osim na sam Božić. Škole će biti zatvorene najmanje do 9., a trgovine koje ne prodaju hranu, barovi, restorani, kina i kazališta do 14. siječnja. Jučer su mnogi pohrlili u nabavu.

– Htjela sam kupiti bratu rođendanski dar, no red ispred trgovine predugačak je. Nisam jedina koja je pomislila da danas treba ići u kupnju, rekla je Femke Bos, stanovnica Nijmegena.

Ulice diljem Nizozemske danas – sablasno prazne. Ovo je vrlo čudno. Jučer su ulice bile prepune ljudi, a sada je tako tiho. Uistinu čudan osjećaj, rekao je jedan stanovnik Amsterdama.

Neuobičajena nedjelja u Austriji

Neuobičajena je nedjelja zato u Austriji, u kojoj se inače nedjeljom ne radi. Zbog zatvaranja jedini vikend tijekom adventa za kupnju, prema dogovoru sindikata i gospodarske komore, jest ovaj. 

– Ovo je dobra prigoda za kupnju poklona! Ne bih inače, ali danas iznimno zbog dugotrajnog “lockdowna”, rekao je jedan stanovnik Beča.

Od sutra u Austriju lako mogu ući samo oni koji su cijepljeni i dodatnom, booster dozom. Ostali moraju pokazati negativan nalaz PCR testa ili ići u karantenu.

Slovenija: cjepivo i u skijaškim centrima

Susjedna Slovenija pojačava kampanju cijepljenja protiv COVID-a, pa će se cjepivo moći dobiti i u skijaškim centrima, a svi su građani dobili pismo predsjednika vlade s pozivom da se cijepe. Premda se četvrti val epidemije pomalo smiruje, epidemiološka situacija u Sloveniji još je teška.

– Budimo slobodni, ali i odgovorni, solidarni. Cijepimo se jer je vrijeme da se u ovoj bitki s COVID-om povežemo i budemo zajedno, poručio je premijer Janez Janša u pismu koje su građani dobili u poštanske sandučiće.

SAD očekuju milijun slučajeva zaraze na dan

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci pozvao je u nedjelju Amerikance koji tijekom predstojećih praznika kane putovati da prime dopunsku ili booster dozu cjepiva protiv COVID-a i da u napučenim javnim prostorima uvijek nose zaštitne maske jer će samo tako pridonijeti usporavanju širenja omikrona.

Lako prenosiva varijanta koronavirusa upravo “hara svijetom”, a putovanja će povećati rizik od infekcije čak i među cijepljenima”, rekao je Fauci u intervjuu za NBC-jev “Meet the Press”. Nema sumnje da ćemo uskoro svjedočiti daljnjem prodoru zaraze, dodao je.

Sjedinjene Američke Države zbog omikrona očekuju čak milijun slučajeva zaraze na dan.

Njemački savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach izjavio je da Njemačka neće ići u lockdown za Božić, za razliku od susjedne Nizozemske. Ali zapravo je stanje ovakvo, dodao je – “Dolazi nam peti val. Premašili smo kritičan broj ljudi zaraženih omikronom. Stoga se ovaj val više ne može u potpunosti zaustaviti i moramo mu se suprotstaviti”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!