Naziv aplikacije je Color Messages i na sreću, Google ju je povukao iz svoje prodavnice aplikacija. Navodno, aplikacija poboljšava razmjenu tekstualnih poruka blokiranjem neželjenih tekstova, ali istraživači cyber sigurnosti u tvrtci Pradeo Security su istaknuli kako program radi mnogo više od toga, prenosi B92.

Color Message sa sobom nosi obitelj malvera, pod nazivom Joker. U prošlosti su milijuni Android uređaja bili plijen Jokera i njegovih varijanti. Joker se smatra “fleeceware” oblikom malwarea, jer prvenstveno radi na simulaciji klikova, a zatim presretanju SMS poruka. Na taj način može da vas pretplati na premijum usluge koje ne želite ili čak niste ni čuli za njih.

Joker je ušao u stotine aplikacija, unatoč Google naporima da otkrije malware i ukloni zaražene aplikacije. Dio problema je što je Jokerov trag izuzetno mali i programeri koriste brojne tehnike da ga sakriju.

Još jedna stvar, koju treba napomenuti, jeste da je Color Message također poznat po tome da sakriva svoju ikonicu kada se malware pokrene. Da biste je uklonili, možda ćete morati da odete u Postavke ili Play prodavnicu.

Pored toga, korisnicima se preporučuje da vode računa o tome gdje preuzimaju aplikacije. Preporučuje se da se drže aplikacija poznatih tvrtki i preuzimaju ih iz službenih prodavnica aplikacija samo kada pružaju očiglednu prednost u odnosu na standardne aplikacije koje su unaprijed instalirane na uređajima.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!