Grafička dizajnerica Marijana Pavlović iz Ljubuškog je iz hobija stvorila uspješan brend torbica i modnih dodataka „Beemara“.

Marijana je svoje prve torbe i modne dodatke počela praviti prije 20 godina, a kroz dva desetljeća rada susretala se s uspjesima, ali i teškim situacijama.  

 „U početku je to bila sporedna djelatnost, ali s vremenom je moja ljubav prema izradi modnih dodataka nadvladala sve ostale interese“ ističe Marijana.

Dodaje kako je upravo ljubav prema poslu glavni ključ njezinog uspjeha.  

 „Ja svoj obrt čuvam i njegujem kao svoje dijete, kada nema dovoljno ‘hrane’ za oboje ja ću dati njemu više nego sebi samo da opstane. Tako je bilo i kroz ove teške pandemijske mjesece, ali evo opstali smo“.

Njena najveća potpora u realizaciji njenog sna, pokretanja vlastitog modnog brenda, bila je ona sama sebi.

Bilo je perioda kada joj se činilo da je možda najlakši izlaz iz teških situacija zaključavanje vrata „Beemare“, ali Marijana navodi kako to nikad nije mogla napraviti usprkos svemu.

 „Jer kada nesto podižeš, njeguješ, i uživaš u tome, onda to znači zajedno i u dobru i u zlu“.

Marijanin san u početku nije bio konkretno proizvoditi torbe ili modne dodatke već praviti  asesoare koji će biti lijepi, praktični, korisni i jako izdržljivi. Uz to njezina velika želja je bila i raditi sa kožom kao materijalom izuzetnih mogućnosti, ljepote i izdržljivosti. Tako je u prvih par godina otkako je pokrenula obrt izrađivala uglavnom kožne rokovnike i foto albume, no lagano je širila asortiman ponude.

Kako kaže, torbe su se počele polako uvlačiti u njezin asortiman.

Najprije je krenula izrađivati jednostavne futrole i torbice za pisma.

Polako, korak po korak,  savladavala sam kompleksnost izrade jedne ženske torbe. U početku sam radila na principu improvizacije. U prijevodu: osmisliš koju bi torbu željela napraviti, ali je izrada i dizajn takve torbice toliko kompleksan da si osuđen da improviziraš. Ona se poigravaš s raznim izvedbama zbog nedostatka određenih mašina, metalnih dodataka.. itd“.

Ističe da se upravo improvizacijom kuje zanat, jer se na ovaj način naprave divni primjerci ženskih torbi.

Nitko nije svijestan da su to u stvari improvizacije te koliko se energije i rada utroši za njihovu izvedbu. Kako su godine prolazile iskustvo je raslo sa svakom mojom improvizacijom. U međuvremenu sam nabavila razne mašine i pomagala tako da sada nakon 20 godina gotovo ne postoji dizajn torbe koji ne bi mogla izvesti.“

Ističe kako ju to čini izuzetno ispunjenom i ponosnom na samu sebe.

Inspiraciju za izradu svojih kreacija Mirjana crpi jednako iz dokumentacije o modnim stilovima od prije 20, 30 ili 50 godina i iz aktualnih modnih trendova.

Trendovi su poučni te ih prati i iz njih izvlači zanimljive pojedinosti koje aplicira u okvire svoga dizajna.

Njezin pristup dizajnu je više klasičan, a iz trenutačnih trendova bira samo male detalje, tako da se njeni proizvodi slažu i sa onima koji su dosljedni praćenju trendova, a i sa onima koji vole formalnost, klasiku i jednostavnost.

Za nju je najbitnije da su njeni proizvodi izrađeni s naglaskom na kvalitetu, te da ih kupci mogu nositi  iz sezone u sezonu.

Kupci Beemara proizvoda najčešće traže proizvod klasične vrijednosti, ali žele da ti proizvodi sadrže neki vidljivi detalj koji je prepoznatljiv kao Beemarin rad.

Njezin prijašnji princip rada bio je obilježen kolaboracijom sa kupcima gdje su oni izražavali što žele, pa je Marijana te ideje ukomponirala sa svojima kroz tehnička rješenja. Ipak, posljednjih godina rijetko izrađuje torbe po narudžbi. Sada radi u smjeru da kupcima ponudi što veći broj različitih modela torbi, čiji je dizajn već odrađen i provjeren.

Svake godine Beemarinoj kolekciji modela nadodaje bar 3-4 nova modela koje sama bira kao potencijalne hitove.

Mnogi kupci Beemarinih proizvoda tvrde da ovaj brend posjeduje „ono nešto“ što ga čini jako posebnim i unikatnim.

Iako se „to nešto“ ne može fizički opipnuti ni vidjeti, ono se osjeća kroz njezine kreacije.

Proces kreiranja i izrade torbica i modnih dodataka, kako kaže, vodi njezina stvaralačka energija te upravo to čini njezine proizvode još posebnijima.

Nada se da će se njezin posao samo širiti.

“Nadam se da ću naći više vremena u budućnosti da se posvetim istraživanju dostupnih opcija kako bi svoje proizvode počela prodavati širom Europe pa i dalje“.

Smatra kako je tržište prezasićeno, te je potrebno biti posebno kreativan kako bi se istaknuo.

„Ponuda na tržištu je skoro pa opresivna, toliko je toga u opticaju da se pojedincu vrlo lako izgubiti; udaljiti od onoga što stvarno jeste i duhom i stilom. Beemara pokušava promicati usporeniji pristup modi, a to je jedino moguće ako nudite kvalitetan, dugoročan proizvod“.

Kaže da je Beemaru, kao i sve ostale modne obrte, posebno pogodila pandemija COVID-a.

S obzirom da je Beemara zasnovana na proizvodnji luksuznih proizvoda, oni su među zadnjima na ljestvici prioriteta u doba krize.

Ipak, i u krizi kakva je bila i koja još traje, ljudi i dalje naručuju lijepe stvari.

„Na kraju krajeva svako malo potrebno je nahraniti i duh, a ne samo tijelo“, navodi Marijana.

Što se tiče njezinog privatnog i poslovnog života, ona tvrdi da je pronašla neki savršeni balans.

Kao žena i majka svoj dodatni mir nalazila je u poslu kojeg je dugo vremena obavljala kod kuće te je postao dio obitelji i njihovog zajedničkog puta. Ipak, nakon 10 godina obavljanja posla kod kuće odlučila se na potez da odvoji privatno i poslovno, te je otvorila poslovni prostor u Ljubuškom, gdje se nalazi njen studio i izložbeni prostor te gdje kupci mogu vidjeti i kupiti sve Beemarine proizvode.

Vlasnica Beemare se osvrnula i na njezin položaj kao žene u današnjem poduzetničkom svijetu te tvrdi da ne osjeća da je kao žena poduzetnica i po čemu zakinuta u odnosu na muškarce poduzetnike.

„Nitko mi nije zatvorio ili otvorio vrata zato što je žena poduzetnica, ali kao žena općenito sam često bila slomljena i shrvana količinom obaveza u privatnom životu koje se često podrazumijevaju „ženskim poslovima“.

 „Mislim da je ženama općenito potrebno što više ohrabrenja, razgovora i podrške, jer u ženi čuči ogromna snaga, ……pohvali je, razumi je, podrži je i pomjeriti će brda i planine ako treba“, poručila je za kraj.

Autorica: Kristina Šalinović

Ovaj je članak nastao u sklopu projekta „Osnaživanje žena u medijima – faza II“, koji se realizira u okviru aktivnosti „Liderke u akciji: Emancipacija i pružanje usluga u sklopu humanitarnih i urgentnih praksi u vrijeme pandemije“, koja se provodi kao dio projekta “Žene na izborima u BiH”, financiranog od strane Švedske a implementiranog od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Sadržaj pripremljenog članka isključiva je odgovornost Udruge „HRID“ i ne odražavaju nužno stavove Švedske niti UNDP-a.

error: Content is protected !!