Izvrsni triatlonac iz Ljubuškog koji živi u Makarskoj i nastupa za Hrvatsku Andrej Vištica (38) je ove sezone postigao fantastične rezultate, na svjetskom nivou, u disciplini “Ironman” triatlona. 

Težak sport

Ironman triatlon je težak sport izdržljivosti, dužinski triatlon koji podrazumijeva trku na 3.8 kilometara plivanja, 180 kilometara bicikliranja i 42.195 metara (ili maraton) trčanja. Rijetki su u regiji koji se uopće odluče pripremiti za ovakvu trku, a pogotovo oni koji su specijalizirani za njih. A zatim oni među njima koji se, kao Vištica, bave time profesionalno, su prava rijetkost i u svjetskim razmjerima.

S obzirom na zahtjeve iscrpljujućeg sporta, Vištica u normalnim okolnostima odradi maksimalno četiri ovakve utrke godišnje, ali je silom prilika ove godine odradio pet Ironman trka u samo tri i pol mjeseca. Utjecala je pandemija koronavirusa.

– Trke su se prošle godine otkazivale jedna za drugom i na kraju sam svoje ciljeve prebacio za ovu godinu. Početak ove godine također nije bio obećavajući. Ipak, počekom srpnja krenule su trke. Znao sam da postoji velika vjerojatnost da se ponovi lanjski scenarij pa sam prijavljivao trku za trkom – pojašnjava Andrej Vištica.

Ljubušak je ove godine odradio pet Ironmana u samo tri i pol mjeseca.
Zbog količine ipak nije patio kvalitet izvedbe jer je Vištica dva puta obarao hrvatski rekord u Ironmanu koji je prethodno stajao deset godina. 

Novi rekord

Prvo je u Kopenhagenu 22. kolovozu postavio novi hrvatski rekord sa 8 sati, 11 minuta i 40 sekundi, a onda ga dodatno popravio 19. rujnu u Klagenfurtu sa 8 sati, 7 minuta i 56 sekundi. Njegov najveći cilj nije hrvatski rekord, nego pomaknuti se do svog maksimuma i odraditi Ironman za ispod 8 sati.

– Nakon nekoliko godina stagnacije i jedne godine bez trka ova sezona me napunila samopouzdanjem i motivacijom da iduće godine dosanjam i taj san o Ironmanu ispod 8 sati. Iskreno, mislim da je to i ove godine bilo moguće da sam odabrao jednu trku i fokusirao se na nju, ali da mogu mijenjati, ipak ne bih mijenjao ništa – zaključio je Andrej Vištica.
Najveće dostignuće

Vištica je prvu triatlonsku trku imao 2006. godine. Nakon što je diplomirao u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i zaposlio se, sedam godina je paralelno radio i trenirao dok nije došao u poziciju da se profesionalno posveti ovom sportu.

– U tih sedam godina sam svako jutro ustajao u 5 sati da bi obavio prvi trening prije posla, a odmah nakon izlaska iz firme bih išao na drugi trening – kaže Vištica.

Njegovo najveće dostignuće je u tome što je uspio postati profesionalac.

– Najvećim uspjehom u prvom redu smatram to što sam uspio doći do nivoa gdje mogu živjeti od nečega što volim. Trebalo je puno ustrajnosti i discipline da do toga dođem. Pobjeda na Europskom prvenstvu u dugom triatlonu 2013. godine mi je otvorila vrata profesionalnog sporta – rekao je Vištica.

Izvor: Iks-portal.info

error: Content is protected !!