Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u utorak da se njegova vlada usprotivila sankcijama koje je Njemačka predložila protiv čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika jer bi takav korak dodatno potkopao stabilnost zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina proživljava najtežu političku krizu od kraja rata 90-ih te raste strah od raspada pošto bosanski Srbi blokiraju rad središnje vlade i izglasali su zaključke o povlačenju Republike Srpske iz ustavnopravnog poretka  BiH.

Nova njemačka vlada pozvala je 13. prosinca Europsku uniju da nametne sankcije Dodiku koji želi povući RS iz državnih oružanih snaga, pravosudnog i poreznog sustava.

“Nastojanja za raskidom neprihvatljiva su”, rekla je nova njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock.

“Mi to sigurno moramo spriječiti (sankcije)”, rekao je mađarski premijer Orban na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje. 

“Pogrešan stav, pogrešan ton i na obzoru se loše piše”, rekao je pa poručio “Zapadni Balkan mora biti integriran i treba mu pomoći”.

Južna mađarska granica blizu je granici s BiH i svaki sukob utjecao bi na Mađarsku, rekao je.

“Balkan treba stabilizirati, a to nije moguće bez Srba. Nije moguće stabilizirati Balkan bez Bosne i Hercegovine. A Bosna i Hercegovina ne može biti stabilizirana ako se Srbima ne vrata prava koja oni moraju imati. To je naša logika”, rekao je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!