U razgovoru za emisiju Sport i glazba državni tajnik za sport Tomislav Družak osvrnuo se na djelovanje Ministarstva turizma i sporta u 2021. godini, još uvijek opterećenoj pandemijom koronavirusa, ali i već uvriježenim problemima našega sportskog sustava.

– U proteklih godinu dana naučili smo živjeti s pandemijom i biti realniji u odnosima države i sporta, kao i u sportskim međuodnosima. Potvrdilo se ono što sam govorio – da je sport najžilaviji! To smo pokazali nastupima naših sportaša na Olimpijskim igrama i drugim natjecanjima, kao i njihovim rezultatima, u uvodu će Tomislav Družak.

Ističući najljepši i najružniji trenutak godine, naglasio je dva recentna sportska uspjeha, ali i problem zatvorenih dvorana i gubljenje mladih sportaša.

– Teško je nešto od rezultatskih uspjeha izdvojiti, ali dugoročno gledano, najbolje stvari za Hrvatsku su se dogodile nedavno, a to je rezultat tenisača u Davis cupu, odnosno plasman na Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je najveći događaj za promociju jedne zemlje. A od ružnih detalja, najradije bih izbjegao zatvaranje dvorana, jer nažalost brojke pokazuju da se jedan dio mladih ”ohladio” od bavljenja sportom. Nadam se da se to neće ponavljati, rekao je Družak, pa kasnije dodao:

– Jasno nam je da su klubovi u teškom stanju i to nije samo posljedica pandemije. Divim se ljudima koji danas imaju hrabrosti preuzeti vodstvo naših sportskih klubova, jer svjestan sam da se njihove aktivnosti nažalost većinom svode na ”žicanje” novčanih sredstava za rad kluba.

U kontekstu financiranja sporta, priznaje Družak, prostora za napredak ima puno, premda dodaje da su odnosi sportskih organizacija i Ministarstva turizma i sporta na sve boljoj razini.

– Podigli smo tu razinu odnosa države i sporta, redovito se konzultiramo, operativno i upravljački. Financirali smo nekoliko velikih sportskih događaja, pa vjerujem da sportaši ne bi trebali imati većih prigovora na taj odnos. Naravno, ako govorimo o apsolutnom iznosu koji se ulaže u sport, da pitate bilo koga, od predsjednika i premijera nadalje, složit ćemo se da je to malo i da sport zaslužuje više, ali država ima neka ograničenja i resurse koji su na raspolaganju, kao i prioritete poput zdravlja i obrazovanja. Trend ulaganja države u sport je ipak pozitivan i ta izdvajanja nastavljaju rasti.

Ali nisu nužno jedini način financiranja, pa Družak govori o mogućim potezima koji bi povećali ulaganja u sport iz drugih izvora, poput poreznih olakšica za gospodarstvenike.

– Malo smo tržište i tvrtke nažalost ne pronalaze svoj marketinški interes u ulaganjima u sport. Na nama je da pokušamo u okviru paketa donošenja Zakona o sportu pokrenuti izmjenu I dopunu nekih drugih zakona, prije svega poreznih, kako bismo nekom vrstom olakšica motivirali poduzetnike da ulažu u sport.

Družak je između ostalog najavio i zanimljive projekte za unaprjeđenje nedostatne sportske infrastrukture, uključujući energetsku obnovu i suradnju s UEFA-om na izgradnji stadiona, a komentirao je i nesrazmjere u proračunskim izdvajanjima za sport između jedinica lokalne samouprave, s posebnim osvrtom na situaciju u Gradu Zagrebu.

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!