Dobro, dobrota, ljubav, obitelj, prijateljstvo, optimizam, radost, hrabrost, pouzdanje… sve to dio je božićnoga čuda. Iščekivanju te nade koja razgaljuje srca i raspršuje sve tmine ovoga svijeta (kojima, nažalost, ovo doba ne oskudijeva) pridružila se i zagrebačka klapa Cesarice, onako kako to najbolje zna – novim singlom.

Ani Vuletić, prvi sopran klape, nadahnuto je, u jazz-maniri, obradila produhovljenu skladbu Na Badnju veče dubrovačkoga skladatelja Pere Šiše napravivši a cappella aranžman za sologlas i klapu. Solista koji će svojim mekim, baršunastim tenorom najbolje utjeloviti svu toplinu i čaroliju božićnog ozračja Cesarice nisu trebale dugo čekati: pozivu na suradnju spremno se odazvao član ansambla Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, riječki umjetnik sa zagrebačkom adresom Dino Antonić – i božićno je glazbeno čedo rođeno!

Pjesma koja dotiče srca mnogih

Kako bi upotpunile doživljaj Badnje večeri koji donosi pjesma, Cesarice su snimile i spot koji potpisuje studentica filmske i televizijske režije i produkcije Sara Horvatić sa suradnicima. Ta priča o nostalgičnim danima djetinjstva i blagdanske radosti bit će premijerno predstavljena uoči Božića, 20. prosinca, u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Stihovi novoga singla, nadaju se (a i vjeruju) Cesarice, duboko će dotaknuti srca mnogih i pružiti im toliko potrebnu nadu u ovim bremenitim vremenima:

Ko nekada skupit će se rod, ko nekada u kući moje majke, a djeca će na Badnju večer okititi bor i upalit svijeće. // I dovijeka dolazit će svijet pred Betlehem Isusu i Mariji i radosno u svetoj noći ruke sklopiti, sretni domu doći. // Sad pjevajmo, braćo, priđite i kada ste srca slomljena, jer Spasitelj za nas se rodi, jedini naš Bog kroz život nas vodi.

Pjesma Na Badnju veče naći će se i na prvome duhovnom albumu klape Cesarice čiji se izlazak očekuje potkraj iduće godine i koji će osim tradicionalnih dalmatinskih božićnih pjesama i kolendi slušateljima donijeti i divne – katkad melankolične, katkad prpošne – međimurske napjeve, vrlo rijetko izvođene, poput Zdravo budi, mladi Kralju. Upravo je taj prošle godine obrađen u neobičnome, šarmantnom swing– aranžmanu i snimljen u suradnji s tamburašem Filipom Novoselom i kontrabasistom Tihomirom Hojsakom, članovima jazz-dua svjetskoga glasa Hojsak & Novosel.

Mnogo nastupa i samostalnih koncerata

Inače, klapa Cesarice, čiji je umjetnički voditelj od 2020. godine mo. Jurica Petar Petrač, od svog je osnutka 1993. u vrhu klapske scene i ujedno najdugovječnija zagrebačka ženska klapa. Do danas je održala mnogo nastupa i samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te surađivala s brojnim priznatim glazbenicima (Edinom Karamazovom, Vlatkom Stefanovskim, Tamarom Obrovac, Hojsakom & Novoselom, Dinom Antonićem i dr.). Od 1994. do 1998. sudjelovala je na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojivši ondje čak jedanaest nagrada (sedam zlatnih i dvije srebrne, nagradu za najbolju debitantsku klapu te Bašćinske glase, nagradu koju dodjeljuju klapski voditelji), kao i naslov trostrukoga uzastopnog apsolutnog pobjednika. Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također je osvojila prvu nagradu.

Cesarice su izdale četiri nosača zvuka od kojih su tri nagrađena četirima diskografskim nagradama Porin, a 2018. dobile su priznanje i s najviše državne instancije ‒ tadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila im je Povelju Republike Hrvatske za jedinstven glazbeni izričaj i izniman doprinos očuvanju i promicanju tradicionalne glazbe u Hrvatskoj i svijetu. Godine 2020. dodijeljena im je i Medalja Grada Zagreba za iznimna glazbena postignuća zahvaljujući kojima je klapska pjesma postala ambasador kulture i promotor Hrvatske u inozemstvu te za afirmaciju ženskoga klapskog pjevanja.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!