Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusne tablete proizvođača Merck & Co’s za liječenje bolesti COVID-19, dan nakon što je odobrila lijek farmaceutske kuće Pfizer Inc. koji se također uzima oralno, pa se oba lijeka mogu primjenjivati tijekom kućnog liječenja. 

Lijek molnupiravir, koji je Merck razvio s tvrtkom Ridgeback Biotherapeutics, smanjuje broj hospitalizacija i smrtnost za oko 30 posto u kliničkim ispitivanjima visokorizičnih pojedinaca tijekom ranog stadija bolesti.

FDA je odobrio lijek koji se uzima na usta za liječenje blagog do umjerenog oblika COVID-a u odraslih osoba kod kojih postoji rizik od razvoja ozbiljne bolesti i kojima alternativna liječenja nisu pristupačna ili su klinički neprimjerena.

Američka vlada ugovorila je kupnju 5 milijuna tretmana tog lijeka, koji stoji 700 dolara po tretmanu.

Molnupiravir se uzima u osam doza na dan tijekom osam dana, izvijestila je agencija AFP.

Djeluje tako da ulazi u genom virusa kako bi izazvao mutacije koje ograničavaju njegovu reprodukciju.

Lijek nije dopušten za pacijente mlađe od 18 godina jer molnupiravir može utjecati na rast kostiju i hrskavice, priopćio je FDA.

U tekstu FDA inzistira na tome da su oba lijeka koja je odobrio dopuna cijepljenju, koje mora ostati vodeći alat u borbi protiv pandemije izazvane novim koronavirusom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!