Švedska je u srijedu, nakon drugih zemalja, najavila ograničenje za ulazak u zemlju putnika iz Europske unije koji će od 28. prosinca morati imati negativan nalaz testa na covid iako su cijepljeni. 

Još sedam zemalja EU-a – Portugal, Irska, Cipar, Latvija, Italija, Grčka i Austrija – već traže negativan test i za cijepljene koji dolaze iz EU-a, a Finska je u utorak navečer najavila da će učiniti isto.

“Svi putnici morat će pokazati negativan nalaz testa na covid-19 na ulasku u Švedsku, bez obzira iz koje zemlje dolaze”, priopćila je švedska vlada.

“Ova mjera će se primjenjivati i na one koji su cijepljeni ili su preboljeli covid”, dodaje Stockholm.

Ova se obveza ipak ne odnosi na osobe mlađe od 12 godina i na putnike koji imaju švedsko državljanstvo ili dozvolu boravka u Švedskoj.

Odluka je donesena zbog “pojačane prisutnost covida-19 diljem svijeta i ubrzanog širenja omikron inačice”, ističe vlada.

Po odluci Europske komisije, o zahtjevu za negativan test unutar EU-a javnost mora biti prethodno obaviještena, on mora biti vremenski ograničen i razmjeran potrebi zaštite javnog zdravlja.

“Razumijemo da neke zemlje članice uvode mjere, ali (…) doista nismo sigurni da je to posebno korisno za putovanja, mislimo ipak da bi potvrda trebala biti dovoljna”, rekao je povjerenik Didier Reynders.

Komisija je u utorak donijela odluku po kojoj potvrda o cijepljenju protiv covida-19 nakon potpunog cijepljenja vrijedi devet mjeseci za putovanja unutar EU-a, kako bi potaknula docjepljivanje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!