Vrhovni sud je u trećem stupnju odbio žalbu muškarcu s Paga koji je u veljači 2019. bacio svoje četvoro djece s terase na betonsku podlogu, pri čemu je smrt djece izbjegnuta samo stjecajem sretnih okolnosti, i potvrdio mu osudu na 30 godina zatvora  za četiri teška ubojstva u pokušaju.

Time je postala pravomoćna drugostupanjska presuda Vrhovnog suda iz svibnja, kojom je optuženik osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od trideset godina, izvijestio je u ponedjeljak Vrhovni sud, naglasivši da protiv presude donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba.

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, a u kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od 28. veljače 2019.

Optuženik je osuđen zbog pokušaja teškog ubojstva svoje četvero djece u dobi 3, 5, 7 i 8 godina, koje je u jutarnjim satima uzeo jedno po jedno iz kreveta u kojima su spavali i bacio ih s terase ispred ulaznih vrata stana, s visine od gotovo pet metara na betonsku podlogu u dvorištu.

Djeca su ozlijeđena i njihova smrt izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti. No, jedno dijete zadobilo je teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede, naveo je Vrhovni sud.

Vrhovni sud smatra da je drugostupanjska odluka o kazni u svemu primjerena osobnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela te da nije prestroga ni preblaga.

Utvrđene su pojedinačne kazne zatvora za svako djelo od osam godina, opozvana je uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik osuđen na kaznu zatvora od jedne godine zbog povrede djetetovih prava te je potom izrečena osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina.

Otegotna okolnost za optuženika bila je njegova dosadašnja osuđivanost, dok je olakotnim cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivio.

Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim činiteljima (oštećenje moždanih funkcija) zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje.

Vrhovni sud je zaključio da će se jedinstvenom kaznom zatvora od 30 godina koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude , ispuniti svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda.

Kazna treba utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i ubuduće ne čini kaznena djela, a svim građanima pokazati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja pravedno, obrazložio je Vrhovni sud. Osim toga, dodao se, pojačat će se povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!