Kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je u nedjelju navečer da je na Kosovu registrirana nova varijanta koronavirusa – omikron, navodeći da je dosad riječ o ukupno devet slučajeva.

U laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje jučer su testirana 22 pozitivna uzorka prikupljena u razdoblju od 15. do 25. prosinca, od kojih je za devet potvrđeno da je u pitanju varijanta omikron, naveli su iz Instituta.

U dva slučaja omikron je registriran kod osoba koje su došle na Kosovo iz Sjedinjenih Država, dva kod osoba koje su doputovale iz Londona, a u jednom slučaju riječ je u osobi iz Francuske.

Istodobno, četiri slučaja potvrđena su među stanovncima južnog dijela Kosovske Mitrovice, većinski naseljene Albancima, ali su one negirale putovanja izvan Kosova i kontakt s osobama koje nisu s Kosova.

Podsjećajući na upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se omikron brže širi od delta varijante i na iskustva drugih zemalja, Institut konstatira da se “očekuje pogoršanje epidemiološke situacije na Kosovu”.

Zajedno sa kosovskim ministarstvom zdravlja Institut je pozvao građane da se striktno pridržavaju epidemioloških mjera i da se obavezno cijepe kako bi pridonijeli suzbijanju širenja zaraze.

Cijepljenja na Kosovu moguće je “u bilo kom trenutku i bez prethodnog zakazivanja, neovisno o prebivalištu i državljanstvu”, podsjetio je kosovski Institut za javno zdravlje, prenosi Hina.

Izvor.pogled.ba

error: Content is protected !!