Zbirka pjesama “Afričko bogatstvo” autora fra Stojana Damjanovića predstavljena je u ponedjeljak navečer u čitlučkoj Galeriji fra Didaka Buntića, gdje su bile izložene i originalne ilustracije akademske slikarice Stele Dumančić Čuturić.

Predstavljanje je održano u sklopu tradicionalne manifestacije “Božićni susret s Maticom u Brotnju”, a tijekom večeri odana je počast i pokojnom Frani Primorcu Umjetniku, dugogodišnjem tajniku Ogranka Matice hrvatske Čitluk povodom šeste obljetnice smrti, priopćeno je iz Općine Čitluk.

– Afričko bogatstvo, knjiga čiji je tekst, stihozbirku, napisao fra Stojan Damjanović, a ilustracije potpisala akademska slikarica Stela Dumančić Čuturić, lako se prepoznaje po bogatom i maštovitom likovnom sadržaju koji uvlači čitatelja u otkrivanje novog svijeta stvarajući atmosferu iznenađenja i vodeći nas otkrivanju novih likovnih doživljaja – kazao je prilikom predstavljanja Andrija Stojić.

Dodao je kako je jezik u knjizi raskošan i lijep, lirski topao i slikovit, te daje kratku i jednostavnu poruku, smisao i zaključak.

Fra Stojan Damjanović je po povratku iz Afrike započeo s pisanjem pjesama u osmercu, desetercu i dvanaestercu. Među najzastupljenijim temama u pjesmama su mu zapažanja o prirodi, duhovnosti, ljudskom ponašanju, zakonima prirode i crkvenim zakonima.

– Njegove pjesme su poput rimovanih priča, svaka u sebi nosi poruku i pouku. Kroz pedesetak pjesama o Africi fra Stojan je obradio običaje, svakodnevnicu tamošnjeg stanovništva te vlastite dojmove tijekom misionarskog boravka. Dio ovih pjesama već je objavljen u različitim glasilima, a dio je svoje mjesto našao u zbirci “Afričko bogatstvo”.

Recezentica zbirke i književnica Anita Martinac istaknula je kako u posljednjem nizu pjesama autor s divljenjem progovara u stihu “Bog je prisutan, vidim ga u svemu”, navodeći kako je to ono što čini snažnom ovu stihozbirku.

– Sa svim što je autor približio, o čemu je pisao i što je želio da razumijemo baš ovom pjesmom on slavi Boga i njegovo savršenstvo i snagu. “Afrika je zemlja krasna” kaže autor jednim stihom a oduševljenje ne krije jer u tome je lakoća njegovog misionarskog djelovanja. Pa i onda kada je protagonist izgubljen u šumi ne pada u ropstvo straha nego s vjerom pronalazi tragove i znakove koje mu šalje Bog. U toj pjesmi ždralovi koji su puštali glas dok su letjeli nad tamnom šumom pokazivali su pravac kojim mora ići – istaknula je Martinac.

Zbirka pjesama namijenjena je odraslima, ali i djeci te su stoga takve trebala biti i ilustracije.

Stela Dumančić Čuturić kazala je kako na prvu nije bilo lako pronaći inspiraciju za afričko mjesto u kome nikada nije bila, ali da je čitajući fra Stojanove stihove dobila jasnu predodžbu o životu u ovom dijelu svijeta.

–  Afrika bez boja je nezamisliva. Nekako samo to doživjela kao siromašno područje, koje u isto vrijeme ima toliko veselja i strasti za životom. Bez obzira što imali, oni su jako veseli i tako je to fra Stojan opisao u svojim pjesmama. Što god se desilo uvijek je prisutan osmijeh – poručila je Dumančić Čuturić.

Uz odabrane stihove radost sinoćnjem predstavljanju dali su i mladi glazbenici iz Osnovne glazbene škole Brotnjo, a pred kraj predstavljanja fra Stojan se zahvalio nazočnima i svojim suradnicima u objavljivanju knjige.

– Ne može čovjek ništa sam napraviti. Samo sa dobrim prijateljstvom, s dobrim odnosima, sa ljubavlju. Bez ljubavi opet nema ništa. Ljubav pokreće svijet. Znamo da je Afrika jako bogata sa svojim plemenima, a svako pleme ima svoju kulturu, povijest i običaje. Mi smo im uvijek govorili da čuvaju svoje običaje koji se ne sukobljavaju sa kršćanstvom. Potičemo ih da čuvaju svoje običaje i tradiciju – kazao je fra Stojan i dodao kako su ljudi u Africi jako talentirani istaknuvši kako glazbene instrumente izrađuju svojim rukama i da sve pretvaraju u ritam.

Prvi dio programa bio je posvećen zbirci “Afričko bogatstvo”, dok su u drugom dijelu programa evocirane uspomene na pokojnog Franu Primorca Umjetnika.

– Čovjek koji nam je puno godina, čak desetljećima bio blizak kao suradnik, kolega i prijatelj. Teško je izbrojiti, izreći i pokazati sve što je akademski slikar iz Brotnja Frano Primorac poduzimao i stvarao, a moguće je sažeti njegovo životno djelo tvrdnjom da je bio među onima koji čuvaju i grade nacionalni identitet i zrelu svijest, koji afirmiraju nacionalnu zajednicu i njezinu kulturu, koji poštuje i pomaže pojedincu – prisjetio se Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk na lik i djelo pokojnog Frane Primorca Umjetnika.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!