Borba aktivista, udruga, organizacija i mještana čija su sela ugrožena planovima za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) udruženih u Koaliciju za zaštitu rijeka obilježila je i 2021. godinu.

U ovoj godini su ostvareni i značajni rezultati, pa je tako povećan i broj općina i gradova koji su se pridružili Inicijativi ‘Općine bez brana’ i potpisali istoimenu Deklaraciju. Radi se o zajedničkoj inicijativi ekoloških nevladinih organizacija i općina iniciranoj od Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Kako je naglašeno na konferenciji za medije, dosad je Deklaraciju potpisalo 10 općina, a tijekom protekle godine je poslano oko 30 dopisa kojima su predstavnici Koalicije tražili sastanke sa načelnicima i gradonačelnicima kako bi predstavili inicijativu i inicirali moguće potpisivanje Deklaracije. Na većinu adresa su ponovljeni dopisi, ali odgovora sa druge strane nije bilo.

Općine koje su do sada potpisale Deklaraciju Općine bez brana i tako se obvezale da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji njihove općine bez konzultacija s građanima su: Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Ljubuški, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Trnovo, Pale, Bihać, Centar Sarajevo i Novi Travnik.

Kako je istaknula koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH Dragana Skenderija, prvi su im se javili predstavnici Ljubuškog i Bihaća i bili zainteresirani za potpisivanje Deklaracije.

– Oba gradonačelnika su izjavila da su svjesni što njihove rijeke znače za njih, njihove građane/ke i turizam. Suradnje nije manjkalo ni sa ostalim potpisnicima te pozivam sve predstavnike općina i gradova da se i oni pridruže inicijativi i tako stanu na stranu zaštite prirode i svojih građana/ki – poručila je Skenderija, prenosi portal Biznis.ba.

U 2021. godini Skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka, a nakon Predstavničkog doma i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je zakonski okvir za zabranu gradnje malih hidroelektrana u FBiH u formi nacrta zakona o električnoj energiji. Prostor za ove projekte koje donose korist samo pojedincima, a istovremeno nemjerljivu štetu ljudima i prirodi, sve se više sužava.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH poručuju da se borba nastavlja sve do potpunog moratorijuma na izgradnju ovih objekata.

Izvor: iks-portal.info

error: Content is protected !!