Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci značajno su porasle, što sve više zabrinjava građane koji smatraju da je ekonomska situacija sve teža i neizvjesnija, piše Večernji list BiH.

Potrošačka košarica iz mjeseca u mjesec sve je skuplja. Svakog mjeseca građanima nedostaje sve više novca kako bi preživjeli od prvog do prvog. Trenutačno smo u mjesecu u kojem se najviše troši, peglaju se kartice, zadužuje se kako bi se blagdani proveli što je moguće dostojanstvenije. Međutim, za desetak dana uslijedit će otrježnjenje od blagdanske euforije, slijedi siječanj – financijski najdulji mjesec u godini.

Trideset i jedan dan u mjesecu stoji kao izazov pred nama, a mi praznih džepova.  

Blagdanska potrošnja

Nova godina u pravilu donesi nove izdatke, manjak u novčaniku, ali i višak kilograma. Ti kilogrami će otići sami kada počne stres zbog nedostatka novca, što je dobro jer već sada štedimo i na odlasku u teretanu. Iako oba mjeseca imaju po 31 dan, prosinac je poznat kao “najkraći” mjesec u godini zbog užurbanosti i blagdanske euforije, koja sa sobom nosi i povećanu potrošnju stanovništva.

Sve to dolazi na naplatu u siječnju, koji se zbog toga mnogima čini kao najdulji mjesec u godini, a nizak standard i mala primanja, kako tvrde ekonomisti, čine da taj osjećaj bude još intenzivniji.

Vrlo mali postotak stanovništva je u poziciji da i tijekom siječnja može sebi priuštiti stil života koji ne podrazumijeva smanjenu potrošnju. Naprotiv, većina je prinuđena pristupiti nekoj vrsti recesije proračuna.

– Božićne darove sam kupila, ove godine potrošila sam nešto manje novca nego inače, oko 350 KM. Mnogi će reći previše, ali morala sam kupiti 14 darova, tako da to pojedinačno nije velika cijena, ali kad se zbroji… Redovito sam u siječnju u minusu jer se u prosincu troši gotovo dvostruko više nego ostalih mjeseci, tako da me već hvata muka kako pregurati siječanj – kaže nam Mostarka Marijana.

Kako bi pregurali “najdulji” mjesec u godini, ekonomisti savjetuju građanima da smanje potrošnju, da određene skuplje proizvode zamijene jeftinijim te izbjegavaju zaduživanja, koja financijske poteškoće mogu prolongirati i na iduće mjesece. Nakon blagdanskog ugođaja u prosincu, kada se zaboravljaju sve brige, pa i novčane, siječanj je upravo zbog krpanja kućne blagajne mnogima najstresniji mjesec u godini.

Uoči Božića i Nove godine građani često kupuju potrebno i nepotrebno, a puno se potroši i na darivanje najdražih. Povećani prosinački troškovi u siječnju se redovito odražavaju na životni standard građana. Ovo se događa u cijelom svijetu, ali bh. građane pogađa puno više od, primjerice, Nijemaca i Austrijanaca koji imaju znatno veća primanja.

S prvim danima nove godine građane Bosne i Hercegovine redovito dočekaju nova poskupljenja. Tihi rast cijena u Bosni i Hercegovini na snazi je već dulje vrijeme, pa će ovo biti samo dodatni udarac na već ionako tanke kućne proračune. Unatrag nekoliko godina osnovne životne namirnice poskupljuju i ta tendencija se nastavlja.

Lančanom reakcijom će doći do poskupljenje životnih namirnica, tako da je potrošačka košarica sada skuplja za nekoliko stotina maraka u odnosu na prije pet godina.

Zaduživanje

Statistike pokazuju da u siječnju naglo raste broj onih koji preskaču uplatu rate za kredit jer tijekom praznika trošimo više nego što imamo.

Prosječnom plaćom u FBiH ne može se pokriti ni pola potrošačke košarice koja premašuje 2000 KM. Tako je iz mjeseca u mjesec, a u prosincu troškovi dodatno rastu. Rijetka su kućanstva koja imaju sreću da dvoje radi za prosječnu plaću, što znači da je oko 80 posto građana Federacije Bosne i Hercegovine koji žive na rubu siromaštva. Što su ljudi siromašniji, to su više prinuđeni zaduživati se za sve izvanredne izdatke, pa i za božićne i novogodišnje blagdane, a naplata vrlo brzo stigne. S obzirom na vrlo tešku 2021. godinu, početak 2022. godine za većinu građana neće biti baš sjajan, naprotiv, bit će teži nego ikad ranije. Stoga još nije kasno da se, ako ne božićni, onda barem novogodišnji troškovi maksimalno srežu jer njihova naplata stiže već za nekoliko dana. Ipak, treba preživjeti taj siječanj.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!