Iako su pušači u Bosni i Hercegovini navikli da svake godine izdvajaju više novca po kutiji cigareta, od 1. siječnja 2022. godine neće biti poskupljenja, potvrđeno je za Klix.ba.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) rečeno je da veliki proizvođači i distributeri cigareta nisu najavili povećanje maloprodajnih cijena cigareta.

“Od 1. siječnja 2022. godine neće biti poskupljenja cigareta u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, ranije ove godine Upravni odbor UNO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2022. godinu, kojom je definirano da će akciza na cigarete biti ista kao i u 2021. godini”, navedeno je.

Inače, svi proizvođači i veliki distributeri cigareta uvijek moraju mjesec dana prije stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena cigareta u BiH, o tome obavijestiti Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Proteklih godina, svakog siječnja, maloprodajne cijene cigareta u BiH su bile veće za od 0,10 do 0,20 KM.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. siječnja 2022. godine minimalna akciza iznosit će 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Tom odlukom iz studenog ove godine specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, dok je minimalna akciza povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 133,20 KM po kilogramu.

/HMS/

error: Content is protected !!