„Kako do zdravlja i higijene – gimnazijalac uči mene“ naziv je projekta koji učenici mostarske Gimnazije provode, a koji podrazumijeva na nastavi izrađene prirodne sapune, namijenjene onima čijem zdravlju korona najviše prijeti. Sapune su gimnazijalci poklonili korisnicima mostarskog Doma za stara i iznemogle osobe, a mi smo im bili pratnja, piše FTV.

U kabinetu kemije u mostarskoj Gimnaziji naišli smo na radnu atmosferu. U tijeku je završni čin – pakovanje sapuna za distribuciju. Napravljeni su ranije – ovim učenicama taj posao spada u omiljeni dio nastave, priznaju.

„Bilo nam je mnogo zanimljivo i usput smo stekli mnogo samopouzdanja, postali smo otvoreniji i zbližili smo se s profesorima“, priča Nejla Kaminić, učenica 2. razreda.

Drugi razred je i Nejla Količić: „Drago mi je da smo mogli iskoristiti teoriju koju smo naučili na nastavi u praksi prilikom izrade sapuna u projektu. I svakako – drago mi je da smo uspjeli da naučimo nešto novo“.

Priliku pretvoriti teorijsko u praktično znanje dobili su zahvaljujući servisnom učenju – nastavnoj praksi koja se u Gimnaziji Mostar provodi već drugu godinu zaredom. U projekt ih je uvela tuzlanska MIOS Interaktivna otvorena škola. Kako je cijela priča počela tijekom pandemije, izbor je bio lagan – željeli su se fokusirati na higijenu i očuvanje zdravlja. Kemija i biologija poslužile su kao osnova. Profesorice Sanja Novaković i Amela Selimić prenijele im potrebna znanja i vještine.

Profesorica Selimić objašnjava: „To je zato što nam otvara neke nove vidike u obrazovanju. Učenici postaju kreativniji, komunikativniji, interakcija između učenika i samih profesora je bolja. Nudi praktični dio uz teoriju“.

Lani su prirodne sapune, pod sloganom „Peri ruke i uzmi igračku bez muke“, izrađivali za djecu mostarskih vrtića. Poklanjali su im također u Gimnaziji 3D printom rađene igračke.

„Djeca su se jako obradovala i tako smo ih potakli da što više peru ruke, naročito zbog situacije s koronom“, govori Leina Tanović, učenica 4. razreda.

Ideja je mostarskim gimnazijalcima priskrbila čak međunarodno priznanje, u natjecanju koje je projekt podrazumijevao i koje obuhvata centralnu i istočnu Europu. Dalo im je to krila da nastave i u ovoj školskoj godini. Asortiman su, takoreći, proširili – sad su, uz čvrste, pravili i tečne sapune. Ovoga puta poklanjaju ih svojim starijim sugrađanima. Starački dom prava je adresa, i to ne samo zbog činjenice da je koronom starima i iznemoglima ugroženo zdravlje.

„Više znači ta društvena komponenta samog projekta, to jest njihovo druženje sa starima, ta posjeta nakon 2 godine od ove pandemije i zatvaranja“, ističe Mirza Drežnjak, direktor Doma za stara i iznemogla lica Mostar.

Susret s omladinom doprinio je tako zdravlju starih na više načina – i zbog korisnih poklona i zbog pjesme koju su im dali.

Izvor:FTV

error: Content is protected !!