Ove subote je preminuo Richard Marcinko (81), umirovljeni zapovjednik američkih mornaričkih posebnih postrojbi, znanih pod kraticom SEAL.

Bio je poznat po tome što je vodio SEAL Team Six kada je ova tajna jedinica za specijalne operacije bila još u povojima.

Marcinko, veteran Vijetnamskog rata, bio je prvi zapovjednik ove jedinice formirane 1980. Team Six je kasnije proveo vojnu operaciju u kojoj je 2011. godine ubijen Osama bin Laden.

Kontroverzna prošlost
Nakon što je otišao u mirovinu, Marcinko je postao autor, govornik i konzultant. No, imao je i kontroverznu prošlost – osuđen je zbog prijevare s vojnim ugovorom, piše CNN.

The New York Times navodi kako su ga mnogi smatrali “glavnim protuterorističkim operaterom”.

Porijeklom iz Hercegovine
O njemu se oglasio i muzej posvećen SEAL-u.

“U to je vrijeme mornarica imala samo dva SEAL tima. Marcinko je jedinicu nazvao SEAL tim SIX kako bi zavarao druge nacije, posebice Sovjetski Savez, odnosno kako bi one smatrale da Sjedinjene Države imaju još najmanje tri SEAL tima”, navodi muzej.

Marcinko je rođen 21. studenog 1940. u Lansfordu u Pennsylvaniji te je hrvatskog i slovačkog podrijetla. Otac mu je bio Hrvat iz Hercegovine, a majka je bila iz Slovačke.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!