U Zenici je postavljen bilboard sa porukom “Jelka, Djeda Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”.

Za sada nije poznato tko stoji iza ovog bilboarda, koji je postavljen ispred Tržnog centra, ali su mjesecima unazad na sličnim lokacijama postavljani i drugi bilboardi vjerskog karaktera, prenose sarajevski mediji.

Bilboard u Zenici je postavljen nakon što je jučer općinska organizacija SDA izrazila nezadovoljstvo zbog postavljanja plakata u Bužimu na kojem se čestita Božić i Nova godina.

Reklamni plakat u Zenici na kojem je bilo napisano “jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka” jutros je prefarban.

Ova informacija uz fotografiju panoa objavljena je na Twitteru i na njoj su vidljivi muškarci kako bijelom bojom kreče navedeni plakat, prenosi N1.

“Evo update iz Zenice. Friško”, napisano je u navedenom tweetu uz emotikone aplauza.

Ispod njega su se nizali drugi tweetovi kao odgovor, uglavnom osuđujući, gdje su se mnogi zapitali zbog čega se to radi te je li time ugrožena ljudska sloboda.

“Potpuno je pogrešno skinuti bilboard u Bužimu i prefarbati bilboard u Zenici. U ovoj zemlji sloboda govora i izražavanja je zagarantovana. Da li to uvodimo Cancel kulturu u javni narativ?”, zapitala se jedna od korisnica Twittera.

/HMS/

error: Content is protected !!