Dan nakon što je to učinio predsjednik Republike, u utorak se s predstavnicima vojnog vrha susreo i premijer Andrej Plenković. Na oba sastanka bili su načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, zapovjednik Kopnene vojske general Boris Šerić i direktor Glavnog stožera general Ivica Olujić, a tema sastanka u Uredu predsjednika i u Banskim dvorima bila je nabava borbenih vozila Bradley M2A2 za potrebe Oružanih snaga koje Hrvatskoj nude Sjedinjene Američke Države.

Predstavnici Glavnog stožera predsjedniku i premijeru predstavili su rezultate studije o nužnosti i mogućnostima opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima na gusjenicama. Riječ je o analizi koju je tražio premijer Plenković prije 30-ak dana. Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, vojni vrh je zadovoljan američkom ponudom i smatra da vozila Bradley zadovoljavaju njihove potrebe. Sjedinjene Američke Države nude Hrvatskoj 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi 62 bila u operativnoj upotrebi, a preostala 22 bi se koristila za pričuvu i rezervne dijelove.

Modernizacija

U paketu s vozilima idu i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih dijelova, obuka, različiti alati i testna oprema, usluga logističke potpore itd. Uz to, SAD je spreman Hrvatskoj platiti 45 milijuna dolara za financiranje te nabave. Predsjednik Milanović je nekoliko puta oštro prozvao Vladu da odugovlači s odlukom o nabavi ovih vozila i zbog činjenice da u proračunu za sljedeću godinu nije predviđena njihova nabava.

S druge strane, a prije donošenja konačne odluke, Vlada želi imati točne podatke i informacije koliko će cijeli projekt stajati. Nakon isporuke, naime, vozila treba “osvježiti”, a u Vladi ne znaju koliko će to točno stajati. Nadalje, Hrvatska je 2017. godine, kada se počelo razgovarati o tim vozilima, od SAD-a tražila digitaliziranu verziju vozila, ali su Amerikanci ponudili analognu. U slučaju da Hrvatska poželi modernizirati ta vozila na digitalnu razinu, to bi morala sama platiti, a modernizacija bi se radila u tvrtki Đuro Đaković u Slavonskom Brodu. Naši izvori kažu da nema informacije o tome koliko bi to opteretilo vojni proračun.

Odluka iduće godine

Prema informacijama kojima raspolažemo, Vlada RH teško će donijeti odluku o nabavi vozila Bradley ako američka strana u Zagreb ne dostavi točne informacije o visini troškova cijelog projekta te otplatne planove. Po svemu sudeći, Banski dvori i Ministarstvo obrane žele izbjeći scenarij koji se dogodio s vozilima MRAP. Sjedinjene Države donirale su Hrvatskoj više od 200 tih vozila.

No, sedam godina kasnije njih 70-ak stoji na livadi u Remontnom zavodu na zagrebačkom Jankomiru jer nema novca za njihovo opremanje. S druge strane spekulira se da se Andrej Plenković želi dodatno ojačati hrvatsku proeuropsku poziciju te krenuti u nabavu njemačkog oklopnog vozila Lynx, i to nakon što je odlučeno da se nabave francuski avioni Rafalei. O sudbini američke ponude hrvatska Vlada mora odlučiti do 31. siječnja sljedeće godine. Američko veleposlanstvo u Zagrebu nedavno je službeno objavilo da rok neće biti produljen.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list

error: Content is protected !!