Vijeće ministara BiH danas će donijeti odluku o privremenom financiranju za prvi kvartal iduće godine i gotovo je sigurno da će se i nova 2022. godina završiti bez usvojenog proračuna, te da će institucije na razini BiH moći potrošiti samo ono što su dobile 2020. godine.

“I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH sudjelovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bismo doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih, odobrit ćemo odluku o privremenom financiranju za idući kvartal 2022. godine”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a prenose agencije, dodajući da se nada da će za razliku od ove, u 2022. godini biti usvojen proračun BiH i da  više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom financiranju.

U Ministarstvu financija i trezora BiH su rekli Nezavisnim novinama da su odluku o privremenom financiranju već pripremili i dostavili Vijeću ministara BiH za vrijeme siječanj-ožujak 2022. godina.

“Financiranje u navedenom razdoblju će se realizirati na temelju jedne četvrtine proračuna koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH za 2020. godinu”, rekli su u Ministarstvu financija i trezora BiH.

To znači da će se institucije Bosne i Hercegovine u 2022. godini financirati na osnovu proračuna koji je usvojen 2020. godine, a ako se uzme u obzir da se Vijeće ministara BiH često formira sa zakašnjenjem od godinu dana, pitanje je hoće li institucije BiH i u 2023. godini imati dokument na osnovu kojeg će se financirati.

Kada je riječ o proračunu za 2022. godinu, gotovo je sigurno da on neće biti usvojen, a to je potvrđeno Nezavisnim iz nekoliko izvora u samom Vijeću ministara BiH, jer i u ovoj godini nije bilo moguće postići dogovor o proračunu za 2021. godinu, a posebno neće biti moguće u idućoj godini s obzirom na blokadu institucija BiH, a i činjenicu da su iduće godine izbori, kada se, po pravilu, u institucijama BiH malo što radi.

“Procedura je takva da suglasnost na proračun mora dati i Predsjedništvo BiH, koje službeno Parlamentarnoj skupštini BiH i predlaže taj dokument, a  što je u ovim okolnostima ravno čudu. I proračun za 2021, odnosno nacrt, Predsjedništvo BiH je ranije vratilo na doradu, tako da u idućoj godini ne treba očekivati da taj dokument uopće dođe do Predsjedništva BiH”, ispričali su izvori Nezavisnih novina.

Realno, BiH bi prvi proračun u redovnoj proceduri mogla dobiti tek 2024. godine. To dovoljno govori kakvo je stvarno stanje u zemlji. 

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!