Prilikom očitavanja digitalnog zelenog certifikata (tzv. covid-potvrde) do nedavno su se prikazivali JMBG i osjetiljivi medicinski podaci građana Srbije, javlja BBC na srpskom.


Pristup ovim podacima su, ni krivi ni dužni, imali covid-redari koji su skenirali QR kod na covid-potvrdama gostiju, postupajući prema propisima, piše BBC.

Otkad je prije dva mjeseca postao covid-redar, ugostitelj Dragan Joksić nije ni pomišljao da svaki put kada skenira QR kod na covid-potvrdi gosta u njegovom mobilnom telefonu ostaju linkovi koji vode do osvjetljivih podataka gostiju kafića.

Ugostitelj kaže da donedavno “nije bio svjestan” da na ovaj način ima pristup osjetljivim podacima gostiju – jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) i medicinskim podacima.

“Nisam znao, a mislim da je strašno jer narušava pojverenje između ugostitelja i gostiju”, kaže Joksić za BBC na srpskom.

Covid-redari su imali pristup ovim podacima građana do četvrtka 23. prosinca, kada su novinari BBC-a predočili ovaj problem predstavnicima Ureda za informacijske tehnologije (IT) i elektronsku upravu (eUprava).

Poslie razgovora, s linkova su uklonjeni osjetljivi podaci prethodno prikazivani prilikom očitavanja QR koda. Od tada, pri očitavanju certifikata se može videti samo datum rođenja, dok su imena i prezimena dijelom prekrivena zvjezdicama, piše BBC.

Iz institucije Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka osoba kažu da “nisu sudjelovali” u uvođenju digitalnih zelenih certifikata i covid-potvrda, kao i da “nisu dobili službenu obavijest” o ovom slučaju.

“JMBG i podaci o cijepljenosti, preobljenju ili testiranju, koji spadaju u ojsetljive medicinske podatke morali bi biti zaštićeni, taman posla da svatko može imati pristup preko interneta. Ako je tako, situacija je preozbiljna”, kaže Milan Marinović, povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka osoba.

Iz Uancelarije za IT najavljuju i da će “promijeniti način očitavanja digitalnog zelenog certifikata” i onemogućiti očitavanje kamerom mobilnog telefona ukoliko covid-redar nema posebnu aplikaciju koju planiraju napraviti.

Digitalni zeleni certifikat uveden je u svibnju 2021. godine i koristi ga najveći broj građana – svi koji su se cijepili, preboljeli covid ili obavili testiranje, podsjeća BBC.

Zaključno s 27. decembrom 2021, u Srbiji je izdano više od 2,5 milijuna digitalnih zelenih certifikata, rečeno je iz Ureda za IT za BBC na srpskom.

Cijelo istraživanje pročitajte ovdje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!