Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić gostovao je danas u programu Radija Ljubuški.

Markotić je u razgovoru koji je trajao sat i pol vremena govorio o brojnim pitanjima, o projektima koji su provedeni i koji se planiraju, o nastavku izgradnje vodoopskrbnog sustava, radovima na kuli herceg Stjepana, potporama studentima i učenicima, o subvencijama mladim parovima za kupnju stana ili gradnju kuće, stanju u poljoprivredi, zaštiti Trebižata te brojnim drugim aktualnim temama.

Na početku razgovora Markotić se najprije osvrnuo na pandemiju koja je obilježila protekle dvije godine.

„Kada smo prije godinu dana razgovarali, izrazili smo nadu da će ova pandemija biti iza nas. Nažalost, nakon godinu dana možemo reći da je ona još uvijek tu. Morali smo naučiti živjeti s pandemijom i sa svime što ona izaziva. Dosta naših sugrađana imalo je teže simptome i dosta je naših sugrađana preminulo od te bolesti. Godina je bila dosta izazovna, bilo je dosta problema, ali je to bila i godina prilika i napretka. Bio bih puno optimističniji da je ova nesretna pandemija završila“, rekao je na početku razgovora, dodavši kako pandemija diktira dosta stvari u našem svakodnevnom životu.

Nakon kratkog osvrta na pandemiju, gradonačelnik se osvrnuo na sve ono što su uspjeli realizirati u Ljubuškom u protekloj godini, a prva stavka je bila osvrt na nedavno usvojeni proračun Grada Ljubuškog za 2022. godinu, vrijedan 14.884.500,00 KM, u kojem su predviđeni brojni projekti poput nastavka obnove kule herceg Stjepana, obnove gradske galerije, obnove ljubuških obilaznica…

„Razlika između rebalansiranog proračuna kojeg smo usvojili u 11. mjesecu ove godine i ovog novog kojeg smo usvojili prije nekoliko dana je oko sto tisuća maraka. Rebalansirani je bio 14 milijuna i 750 tisuća, a ovaj novi je u iznosu od 14 milijuna i osamsto osamdeset i četiri tisuće maraka. Mislim da najbolje o kvaliteti tog proračuna govori činjenica da je on usvojen jednoglasno. Razgovarali smo sa svima i usvojili prijedloge i primjedbe svih vijećnika, razgovarali smo i s predstavnicima naših mjesnih zajednica o planovima o našim selima, naravno i u urbanom dijelu Ljubuškog. Proveli smo neku širu raspravu i posljedica je to da je proračun usvojen jednoglasno. Danas je zadnji dan ove godine, imam podatke o izvršenju Proračuna za 2021. gdje je izvršenje proračuna s prihodovne strane preko 99 posto. S današnjim prihodima bit ćemo blizu 100 posto izvršenja proračuna što znači da smo planirali dobro, da nam se sa te prihodovne strane ostvarilo sve ono što smo zamišljali“, pojasnio je gradonačelnik.

On se nada da će se i u 2022. nastaviti s dobrim punjenjem gradskog proračuna.

Nakon osvrta na proračun, Markotić je govorio o mjerama pomoći studentima.

„Meni pričinja osobito zadovoljstvo da mi pomažemo našim studentima. Na početku svog mandata sam rekao da ćemo gledati više pomoći studentima jer su teža vremena nego u nekom prethodnom razdoblju. Mi smo izdvajanja za studente povećali na iznos od 300 tisuća KM.  Malo više od 200 naših brucoša je dobilo pomoć u iznosu od 500 KM. Svi brucoši koji su se upisali na javnim sveučilištima su dobili pomoć Grada Ljubuškog. Pored toga, 353 studenta viših godina koji redovito ispunjavaju svoje obaveze su također dobili potporu. Imali smo jučer prijem za 14 studenata dobitnika Dekanovih i Rektorovih nagrada na raznim sveučilištima i u BiH i van BiH koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog (gdje su i oni dobili financijske potpore). Kroz obraćanje brucošima i studentima i jučer sa dobitnicima Rektorovih i Dekanovih nagrada smo im poručili da su im naša vrata i vrata naše županije uvijek otvorena. Tih 500 maraka njima znači puno, a to je samo kap u moru troškova koje svaki student ima. Ova pomoć će se nastaviti i u 2022. godini. Iznos pomoći studentima može samo rasti, on se neće sigurno smanjivati“, poručio je Markotić.

Potom se osvrnuo na infrastrukturne projekte koje se provode, s posebnim naglaskom na obnovu kule herceg Stjepana.

„Mislim da svaki Ljubušak koji podigne svoj pogled prema kuli svaki dan može zamijetiti da ona mijenja svoj oblik i svoju vizuru. Radovi su u punom jeku. Imamo potpisan ugovor s tvrtkom Fajić u ukupnoj vrijednosti 800 tisuća maraka. Oni imaju rok do 6. mjeseca 2021. da završe radove na obnovi kule Herceguše i palasa. To je najznačajniji dio koji je bio u najgorem stanju i koji je ugrožavao sigurnost posjetitelja i sviju nas koji volimo gore otići. Mi tu tvrđavu dosad nismo mogli niti turistički valorizirati upravo zbog tih sigurnosnih problema. Sa ovim radovima koji se vežu za one radove učvršćivanja bedema iz ranijeg projekta mi stvaramo pretpostavke da u budućem razdoblju kulu turistički valoriziramo. Plan nam je kroz idućih nekoliko godina obnoviti našu tvrđavu, da bude profesionalnom rasvjetom osvijetljena, da unutra predvidimo neke sadržaje poput amfiteatra gdje će se moći organizirati razni događaji. Želimo da turisti koji dođu mogu vidjeti i kako se kuhalo u to vrijeme, da imamo gore kuhinju, oružarnicu, tako da posjetitelji gore mogu dosta toga vidjeti i naučiti o povijesti te tvrđave“ , objasnio je.

Zahvalio se svima koji su nosili projekte obnove kule, a potom se osvrnuo i na radove na zapadnoj i istočnoj obilaznici, te na planirani nastavak izgradnje kanalizacije.

Istaknuo je kako radovi napreduju planiranom dinamikom, a govorio i o izgradnji posjetiteljskog centra na Gračinama, planiranoj izgradnji parka preko puta Babovca, Doma sv. Ante na Humcu, Gradske galerije, te drugim projektima. Osvrnuo se i na stanje u poljoprivredi, te na ljubuški sport.

Poslušajte razgovor

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!