Nakon  što su predstavnici hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka u BiH završili višednevne pregovore u Neumu bez konačnog sporazuma, HVIDR – a Grada Mostara uputila je priopćenjem u kojem ‘iznova daje bezrezervnu potporu hrvatskom političkom vodstvu predvođenom dr. sc. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH i Hrvatskoga narodnoga sabora BiH vjerujući i nadalje  u mogućnost dogovora na boljitak svih konstitutivnih naroda u BiH’.

‘Razdoblje koje je pred nama donosi brojne izazove, no hrvatski narod i njegovi politički predstavnici nikada neće pokleknuti u nakani da se institucionalno, politički i sukladno tradiciji zapadnoeuropske političke prakse Hrvatima osigura da mogu birati svoje legitimne predstavnike.

Želimo jasno poručiti- Ovo je naša Domovina, hrvatski narod u BiH je svoj na svome, u Dejtonsku BiH i buduću europsku BiH ugrađena je Herceg Bosna i žrtva naših hrvatskih branitelja, a mi kao stradalnici Domovinskoga rata zajedno s obiteljima poginulih danas smo najveći zagovaratelji mira, uvažavanja drugog i drugačijeg i očuvanja demokršćanskih vrijednosti i našeg tradicionalnog stila života.

Nećemo pokleknuti. Imamo i snage i volje i entuzijazma za demontažu sarajevskog, političkog establišmenta koji nam pod okriljem građanskog i po prokušanom receptu vojno i politički poražene politike Slobodana Miloševića u bivšoj zajedničkoj državi nudi unitarizam, preglasavanje i ulogu promatrača.

Nema predaje i mjesta malodušnosti i beznađu. Hrvatski narod u BiH ima svoje političke predstavnike, svoje institucije, svoje Sveučilište, HAZU BiH, svoje medije i intelektualce, svoj materinski jezik i svoju mladost koja će nastaviti borbu koju su započeli njihovi djedovi i očevi.

Borbu za život dostojan čovjeka, za život u zemlji po mjeri svih njezinih žitelja i naroda, zemlju članicu euroatlantskih integracija utemeljenu na načelima federalizma, poput ostalih brojnih europskih država koje su davno prebolile sve dječje bolesti tranzicije i izgradnje društva.

-Na koncu Budimo ljudi i narod nade, kako nas je učio i propovijedao blagopokojni Sveti Otac Papa Ivan Pavao II.’

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!