Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je danas da će od sutra u Sloveniji brzi antigenski testovi biti dovoljni za potvrdu infekcija koronavirusom.

Po njegovim riječima, na takav je način Slovenija krenula stopama desetak drugih europskih zemalja, a Njemačka i Austrija također razmatraju ovaj korak kako bi rasteretile laboratorije koji analiziraju uzorke.

Građani koji na brzom testu budu negativni usprkos simptomima infekcije morat će se samoizolirati na 72 sata, a ako simptomi potraju, osoba će uraditi još jedan brzi test, nakon kojeg će, ako bude negativan, posjetiti liječnika u slučaju bilo kakvih problema.

“Ako je test pozitivan, infekcija je potvrđena i osoba će dobiti slovenski digitalni kovid certifikat”, izjavio je ministar Poklukar te dodao da će tako dobivena potvrda o oporavku za sada važiti samo u Sloveniji.

Slovenski ministar je kazao i da će ranjive grupe, kao što su pacijenti s kroničnim bolestima, trudnice, osobe sa slabim imunitetom i djeca koja su u riziku od razvoja teških simptoma, i dalje biti upućivani na PCR testiranje i da će PCR testovi za potrebe putovanja nastaviti provoditi kao usluga koja se plaća, prenosi STA.

U nedjelju je u Sloveniji potvrđeno 8.575 novih infekcija koronavirusom, a udio pozitivnih testova bio je 77,5 posto.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravstvo (NIJZ), u Sloveniji je trenutno 172.380 aktivnih infekcija.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!