Gradsko vijeće Grada Mostara u ponedjeljak je usvojilo je Program rada Vijeća za 2022. godinu uz nove izmjene i dopune te zapisnike s prethodne tri redovne sjednice.

Prijedlog gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića za uvrštavanje Odluke o davanju prethodne suglasnosti na kreditno zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoj na dnevni red sjednice Gradskog vijeća nije dobio potrebnu većinu te tako nije ni uvršten.

U pauzi sjednice mostarski gradonačelnik je izrazio žaljenje zbog toga, pojasnivši kako je riječ o tehničkoj odluci koja je u proceduri dobivanja kreditnih sredstava za rješavanje problema deponije Uborak – Buđevci.

Nada se kako se neće izgubiti dodatno vrijeme za rješenje tog problema.

 – Razlog je kapacitet deponije. Sve procedure oko kreditnog zaduženja su komplicirane i dugo traju – rekao je Kordić poručivši kako Europska banka za obnovu i razvoj čeka odluku Gradskoga vijeća kako bi se nastavilo s pregovorima. 

– Nemamo jasan financijski okvir za plan prilagodbe ali iznos financijskih institucija koje prate ovakve projekte je negdje oko 5 milijuna maraka, a hoće li se sve iskoristiti za deponiju pitanje je, pa smo predvidjeli i pročistač- dodao je Kordić.

S dnevnog reda skinuta je i Odluka o donošenju i provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar.

Predsjednik Vijeća Salem Marić na sjednici je dao inicijativu “Stop zauzimanju državnog zemljišta”.

– Razlog za pokretanje ove inicijative je masovna pojava zauzimanja državnog zemljišta, pogotovo na gradskom području Jugoistok. Ovih dana i obilaskom terena vidim opću anarhiju. Donijeli smo odluku o legalizaciji u Mostaru, ali u zadnje vrijeme se pojavljuje veći broj zauzimanja državnog zemljišta i u tome tim ljudima pomažu i državni službenici i namještenici Gradske uprave – ustvrdio je Marić.

Mostarski vijećnici usvojili su Nacrt izmjena i dopuna Regulacijskog plana “Širi kompleks putničkog, željezničkog i autobusnog terminala”, kao i Nacrt izmjena i dopuna Regulacijskog plana “Rodoč III”.

–  Oni su osnova kako bi eventualni investitori mogli ulagati u Mostar – pojasnio je Marić i pozvao mještane tih područja da se uključe u rasprave i daju svoje prijedloge i sugestije oko izrade tih regulacijskih planova.

U tijeku je rasprava o Odluci o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnosti na području grada Mostara.

Ta odluka obuhvaća rad ugostiteljskih objekata, trgovina, putničkih agencija, a imajući u vidu broj amandmana, rasprava ide u smjeru da se poboljša postojeća odluka.

Kako je rečeno na sjednici, cilj je da se zadovolje potrebe i očekivanje građana u dijelu rada, odnosno da osobe koje rade u spomenutim djelatnostima imaju jedan slobodan radni dan, ne remeteći tržište te da se omogući i produženje radnog vremena onim objektima koji imaju potrebu da rade u turističkoj sezoni.

 Vijećnici bi uz ostalo, trebali raspraviti i usvojiti odluke – o organizaciji taksi prijevoza u gradu, o usvajanju programa izrade katastra komunalnih uređaja te o parcelaciji i uplani zgrada u katastarskom operatu kao i Odluci o davanju suglasnosti na Statut javne ustanove Dom zdravlja Stari Grad Mostar.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!