Od utorka se mijenjaju pravila vezana za putovanja izvan Hrvatske, koja se usklađuju na europskoj razini. O tome što se sve mijenja, Iva Magušić Dumančić za HTV-ov je Dnevnik na Graničnom prijelazu Bregana razgovarala s Marijanom Burićem, pomoćnikom načelnika Postaje granične policije Bregana. Podsjetila je da se od 1. veljače rok valjanosti COVID potvrda skraćuje na 270 dana, a oni koji su preboljeli COVID moći će svoju potvrdu o preboljenju koristiti 180 dana.  

– Prema novoj odluci, o ograničenju kretanja preko graničnih prijelaza, z sve osobe koje dolaze iz EU-a i europskog gospodarskog pojasa vrijedit će ta pravila. Skraćuje se rok važenja COVID potvrda prema osobama koje su preboljele ili su cijepljene s dvije doze, a ukida se ona potvrda za cijepljenje jednom dozom, izvijestio je Marijan Burić, s GP-a Bregana. 

Na pitanje kako će nova pravila utjecati na putovanja i prelazak granice osoba kojima COVID potvrda ističe, kazao je da će to biti kao i dosada. 

– Svi koji neće imati valjane COVID potvrde, ako imaju opravdani ulazak u Hrvatsku, naravno da će moći ući s određivanjem mjere samoizolacije u trajanju od sedam dana, u kojem se periodu mogu testirati PCR testom ili brzim antigenskim i ukoliko je test negativan, ukida im se mjera, rekao je Burić. 

U svakom slučaju, dodao je, prije kretanja na put treba provjeriti COVID podtvrde.

Na pitanje što se mijenja za osobe koje su u tranzitu, kazao je da za one osobe koje tranzitiraju preko Republike Hrvatske ostaje rok od 12 sati za napuštanje Hrvatske. 

– Ukoliko je ne napuste, oni time krše mjeru samoizolacije, kazao je Marijan Burić. 

Na pitanje što će biti s onima kojima ističu COVID potvrde i kako će nova pravila utjecati na njihova putovanja i prelazak granice, kazao je da će biti kao i dosada. 

– Svi koji neće imati valjanu COVID potvrdu, a imaju opravdan razlog za ulazak u Republiku Hrvatsku, naravno da će moći ući, uz određenu mjeru samoizolacije u trajanju od sedam dana, u kojem se periodu mogu testirati PCR ili brzim antigenskim testom te ukoliko je test negativan, ukida im se mjera, objasnio je. 

Dodao je kako, u svakom slučaju, prije kretanja na put treba provjeriti COVID potvrde i njihovo trajanje. 

– Treba provjeriti i EU digitalnu potvrdu na kojoj piše rok valjanosti, kao i potvrde o cijepljenju ili o preboljenju.

Za osobe u tranzitu neće biti promjena. 

– Za osobe koje tranzitiraju  kroz Republiku Hrvatsku ostaje rok od 12 sati za napuštanje RH, a ukoliko je ne napuste, time krše mjeru samoizolacije, rekao je Burić. 

Ne očekuje veće probleme s primjenom novih pravila. 

– Nadamo se, i iz dosadašnjeg iskustva ove dugotrajne pandemije, da neće biti prevelikih problema. Na početku može biti problema iz razloga roka valjanosti potvrda o preboljenju, ali u pravilu, putnici se informiraju prije dolaska na granicu, kazao je pomoćnik načelnika Postaje granične policije Bregana.

Od 1. veljače u Hrvatskoj, kao i u ostalim članicama Europske unije, ukidaju se mjere temeljene na tzv. COVID kartama te će se moći putovati isključivo s COVID potvrdama. 

Regulirano je i njihovo trajanje, pa će tako COVID potvrda za cijepljene dvjema dozama trajati devet mjeseci, a za one koji su primili i booster dozu – zasad neograničeno. 

Negativan PCR test i dalje vrijedi 72 sata, dok će brzi antigenski test za prelazak granice vrijediti 24 sata.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!