Jesu li prebolili koronu ili ne, pitaju se mnogi. Jedini način da sa sigurnošću znate jeste li imali koronu je provjera antitijela iz krvi. Antitijela su proteini koje naše tijelo proizvodi kako bi pomoglo u borbi protiv infekcije. Ako ih imate, znanstvenici nisu sigurni koliko će vas dobro zaštititi od ponovne zaraze koronavirusom, ali neke studije pokazuju da ljudi koji imaju antitijela ujedno imaju manju vjerojatnost da će ponovno dobiti koronu. Također, nećete moći znati koji ste soj virusa imali jer njegova mutacija ne utječe drastično na simptome koje uzrokuje. Izgleda da je jedina razlika u tome što se mutacija lakše širi s osobe na osobu, piše Živim.

Iako dijeli slične simptome s prehladom, neki znakovi mogu upućivati na to da ste možda preboljeli covid-19.

Prehlada

Nije neuobičajeno prehladiti se tijekom zime. Ali postoji mogućnost da je vaša prehlada zapravo bila covid-19. Osobito ako je trajala oko dva tjedna ili duže. Prehlada obično traje samo nekoliko dana. I za razliku od prehlade, korona je mogla uzrokovati groznicu i otežano disanje.

Kratak dah

To obično nije simptom prehlade ili gripe, ali osjećaj da ne možete disati čest je kod korone. Možda ste mislili da imate bronhitis (koji covid može uzrokovati). Možda ste osjećali tjeskobu ili napad panike. No ako je otežano disanje trajalo duže nego što obično traje napadaj panike i praćen je sa simptomima gripe, vjerojatnije je da je to ipak bila korona.

image

Uporni kašalj

Ako ste duže suho kašljali, to je također mogao biti simptom korone, ali ste mislili da je obična prehlada. Počelo bi blago, ali onda bi se pogoršalo tijekom sljedećih 5 do 7 dana.

Crvene, vodene oči

Tijekom pandemije često peremo ruke i izbjegavamo dodirivanje lica. Jedan od razloga za to je da covid-19 može utjecati na oči. Ako ste imali konjunktivitis možda je bio uzrokovan koronavirusom.

Lupanje srca ili bol u prsima

Korona utječe na srce i može dovesti do ubrzanog rada srca, osjećaja lepršanja i čak upale. Možda ste osjetili stezanje u prsima. Sve se to može dogoditi čak i nakon što virus očisti vaše tijelo, odnosno i dva tjedna nakon epizode za koju sumnjate da je možda ipak bila korona.

Ekstremni umor

Osjećaj umora čest je simptom korone, no možda ste ga pripisali nekoj fizičkoj aktivnosti, trenutačnoj iscrpljenosti ili nekom stresnom događaju. No znak da je to mogla biti korona je to što umor ne prolazi ni nakon što se dobro naspavate, piše Živim.

Izvor: Slobodna Dalmacija

error: Content is protected !!