Bijela Ferrero torta – odličan recept!

Bijelu verziju Ferrero torte pripremala sam nedavno za božićnu online kuharicu. Toliko je upita i reakcija stiglo za nju da ju jednostavno moram objaviti i na webu da bih vam recept bio dostupniji. Kombinacija prženih lješnjaka i bijele čokolade zvuči i izgleda zaista primamljivo pa me i ne čudi takav interes za ovom ljepoticom. Recept je u nastavku! Prepišite ga, isprintajte, kako god… Samo ga isprobajte!

Sastojci

Kore s lješnjacima

  • 4 bjelanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 ravne žlice glatkog brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka

Krema s bijelom čokoladom

  • 4 žutanjka
  • 250 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 25 g gustina
  • 100 g bijele Linolade
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 50 g sjeckanih lješnjaka

Dekoracija

  • 1 paket strugotina bijele čokolade

Priprema

Lješnjake tostirajte i ohladite pa dio sameljite, a dio sitno nasjeckajte – prema količinama navedenim u sastojcima.

Bjelanjke izmiksajte u snijeg pa postupno dodajte malo po malo šećera, pred kraj dodajte limunov sok. Smjesu miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodajte brašno i mljevene lješnjake pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu.

Pripremljenu smjesu podijelite na četiri jednaka dijela te ravnomjerno rasporedite na papir za pečenje u oblik kruga. Ja sam za pečenje kora upotrebljavala set kalupa za mini torte. Ako upotrebljavate te kalupe, prethodno ih namastite i pobrašnite. Kore s lješnjacima pecite 15 minuta na temperaturi od 170 °C.

Za pripremu kreme žutanjke umutite sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa po malo ulijevajte u smjesu sa žutanjcima. Vratite sve natrag u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne, poput pudinga. Ohlađenu kremu izmiksajte s Linoladom i pomiješajte s prethodnom izmiksanim slatkim vrhnjem. Na kraju u kremu umiješajte i sjeckane lješnjake.

Svaku koru premažite kremom. Lijepo zagladite cijelu tortu i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kada se dobro ohladi ukrasite je strugotinama bijele čokolade.

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com