Knjiga koja će biti na ponos gradu i ljudima koji vole poeziju i onima koji stvaraju poeziju, Ljubuški pjesnički zbornik, uskoro će ugledati svjetlo dana. To nam je potvrdio prof. Mate Grbavac, koji je ujedno i idejni začetnik jedinstvene pjesničke manifestacije koja svake godine u Ljubuškom okupi brojne pjesnike iz BiH i Hrvatske.

„Već dugo vremena sam razmišljao o tome da u jednoj knjizi skupim brojne Ljubušake koji su pisali poeziju, koji su živjeli s njom unoseći svo bogatstvo misli, osjećanja, želja, snova, tuge i radosti u lijepo pisanu riječ, u sliku, melodiju, ritam i melodioznost jezika, jedinog, a tako moćnog sredstva kojim mijenjamo i sebe i svijet čiji smo dio. U zborniku će biti zastupljene pjesme 89 pjesnikinja i pjesnika, Ljubušaka, onih koji su se školovali u Ljubuškom, tu radili, živjeli ili svojim poetskim djelom obogatili književnu i kulturnu scenu Ljubuškog – grada kulture i umjetnosti“, kazao je Grbavac.

Pjesnici su poredani po godini rođenja tako da možemo pratiti ne samo njihovo pojavljivanje u književnosti, već, kako je naglasio Grbavac, i vidjeti kako se mijenjaju pjesničke teme, stilovi, metaforika, melodioznost, osobnost i prepoznatljivost stilskih obilježja po kojima ih prepoznajemo.

„Na početku je prva u kamen utisnuta hrvatska riječ na Humačkoj ploči. To je i poetski tekst, povijesni spomenik, vjerski spomenik i spomenik koji trajno obilježava naše postojanje i opstojnost na ovim prostorima. Onda dolazi fra Lovro Šitović sa zbirkom pjesma Pisni od pakla na samom početku 18. stoljeća. I, eto, od tada teče rijeka riječi, zanosni pjev pjesnika o čovjeku i svemu onome što ga čini neponovljivim“, poručio je Grbavac.

A. Marinović Musa / Dnevni list
Izvor: Bolji Ljubuški

error: Content is protected !!