Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru, nakon oštrih sankcija Zapada protiv Rusije, a trgovalo se nesigurno dok su ulagači pratili vijesti o ratu u Ukrajini.

Dow Jones oslabio je 166 bodova ili 0.49 posto, na 33.892 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.24 posto, na 4373 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.41 posto, na 13.751 bod, prenosi Index.hr.

Pod pritiskom su se našle dionice banaka koje su najviše poslovno izložene u Rusiji jer se ulagači plaše poremećaja nakon što su u sklopu sankcija Zapada protiv Rusije nekim ruskim bankama onemogućene transakcije putem globalnog platnog sustava SWIFT.

Jučer je tečaj ruske valute prema dolaru potonuo na rekordno niske razine, dok je ruska središnja banka drastično povećala kamatne stope s 9.5 na 20 posto i oslobodila poslovnim bankama dio obveznih rezervi kako bi održala likvidnost na financijskim tržištima.

U međuvremenu, rat u Ukrajini nastavlja se oko glavnog grada Kijeva i drugih velikih gradova, gdje su ruske trupe naišle na snažan otpor.

Invazija Rusije na Ukrajinu sama po sebi dugoročno ne bi trebala biti čeoni vjetar za američke dionice. No, kratkoročno mogla bi znatno pritisnuti tržište, kaže Sylvia Jablonski, direktorica u fondu Defiance.

Među dobitnicama su se jučer našle dionice naftnih kompanija, zahvaljujući rastu cijena crnog zlata.

Uz to, porasle su cijene dionica proizvođača oružja, kao što su Raytheon Technologies, Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman.

Pogoršanje geopolitičke krize dodatno je posljednjih tjedana zabrinulo ulagače, ionako zabrinute zbog visoke inflacije i predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

U cijeloj veljači sva tri najvažnija indeksa na Wall Streetu pala su više od 3 posto.

Zbog toga su u prva dva mjeseca ove godine S&P 500 i Nasdaq indeks zabilježili najveći dvomjesečni pad od kolapsa tržišta na početku korona-krize u ožujku 2020. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.42 posto, na 7458 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0.73 posto, na 14.461 bod, a pariški CAC 1.39 posto, na 6658 bodova.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!