Tijekom proteklih mjeseci Udruga mladih Agape je u Ljubuškom organizirala besplatne radionice pisanja dramskog teksta koje je pohađalo petero mladih.

Oni su kroz to vrijeme prošli kroz cijeli proces nastajanja dramskog teksta pod mentorstvom Anite Milićević iz HNK Mostar.

Na kraju su završili s jednim gotovim dramskim proizvodom.

Prijavila sam se iz znatiželje jer me zanimalo kako izgleda pisanje dramskog teksta. Ovo mi je bilo super iskustvo. Naša mentorica Anita nas je stvarno lijepo vodila kroz čitav proces i napravili smo sjajan tekst“, rekla nam je jedna od petero polaznica, Tonka Nosić.

Polaznica Katarina Vučić također ističe kako su je radionice oduševile.

Prvo što sam naučila je to da na početku pisanja svake drame treba postaviti sami kostur djela, odrediti likove i sve detalje kojima ćemo se kasnije voditi, odnosno koji će određivati kako teče dramski tekst“, ističe Vučić i dodaje kako su potom u zajedničkoj suradnji kreirali daljnji tijek drame.

Nosić objašnjava kako je atmosfera na radionicama bila sjajna te su im iste ujedno omogućile i stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

Nas pet koji smo sudjelovali u ovim radionicama smo svi različitih karaktera i različitih osobnosti. Svi smo davali ideje na stol i onda zajedno razmišljali koji je najbolji put te drame i tako kroz zajedničko dogovaranje napravili da to izgleda kako treba. Suradnja je bila fenomenalna i drago mi je da sam upoznala puno novih ljudi“, ističe Nosić.

Na pitanje da nam otkrije par detalja iz njihove drame, Vučić nam govori kako je riječ o jednoj tragikomediji.

Sama drama je tragikomedija. Početak drame je komičan, a kasnije se pretvara u tragediju“, ističe Vučić, a Nosić nam objašnjava kako su ovim tekstom htjeli poslati poruku kako u životu stvari često nisu onakve kakvima se čine na prvu.

Sve polaznice se nadaju da će u budućnosti njihova drama biti prikazana i na sceni.

Na svakoj od nas se osjeti ponos jer smo završili taj tekst i posebno ako to nekad završi u kazalištu, baš bi bili presretni“, ističe Vučić.

Nikolina Herceg iz Udruge mladih Agape ističe kako su se na ovaj tip radionica odlučili jer su smatrali da u Ljubuškom ima dosta prostora za obogaćivanje pojedinca i društva u pogledu kazališne kulture.

Sada nakon ovih radionica već imamo taj opipljiv produkt za kojeg se nadamo da ćemo ga uprizoriti u skorije vrijeme, a što se tiče samih radionica truditi ćemo se da one postanu tradicija, tako da u Ljubuškom “propupa” taj jedan kulturno umjetnički kazališni smjer“, poručila je Herceg.

Poslušajte razgovor s Tonkom Nosić, Katarinom Vučić i Nikolinom Herceg

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!