Među 300-tinjak karnevalista koji su se proteklog vikenda okupili u Herceg Novom na zatvaranju najstarijeg hercegnovskog festivala – Praznika mimoze, bili su i Ljubušaci, odnosno Karnevalsko društvo Prolog, a tamo su nastupili sa maskom „Sulejman Veličanstveni“.

Ni kiša s vjetrom koja je donijela niže temperature nije pokvarila dobro raspoloženje sudionika ovog međunarodnog karnevala, mačkare su u subotu navečer prodefilirale Herceg Novim, a Novljani su ih pljeskom i mahanjem dočekivali duž rivijere i častili rakijama, likerima i raznim slasticama.

Na kraju večeri karnevalske su skupine izvele svoje točke u risortu Portonovi, pa su tako Ljubušaci na trgu uprizorili scenu u kojoj se pojavljuju Sulejman Veličanstveni, Hurem, Mahidevran te brojni likovi iz sultanove svite.

Uz Karnevalsko društvo Prolog, na zatvaranju Praznika mimoze nastupile su grupe koje su u Herceg Novi stigle iz Neuma, Novog Mesta, Bele Crkve, Кotora, Tivta, Budve i Tuzi.

Iako je subotnja večer trebala završiti s koncertom “Big benda” Dejana Petrovića, koncert je odgođen zbog nevremena, no domaćini su ipak mogli biti zadovoljni.

Šarenilo se rivijerom, kreativnost svake od grupa privlačila je pažnju, te je predsjednik općine Herceg Novi Stevan Кatić izrazio zadovoljstvo organizacijom festivala.

“Кarakteristično za Praznik mimoze jeste da se veliki broj ljudi nakon pandemije vratio u Herceg Novi. Bilo je zaista puno turista, naročito ako uzmemo u obzir prethodne dvije godine”, rekao je Кatić.

Domaćini u Herceg Novom su se uistinu potrudili, gostoljubivost je bila na razini, za Ljubušake su organizirali smještaj u Institutu „Dr Simo Milošević” Igalo, tik uz more. Tamo su odmah po dolasku u petak navečer ljubuški karnevalisti nazočili tradicionalnoj Ribljoj večeri gdje je puna dvorana Instituta Igalo plesala uz Crvenu Jabuku i uživala u ribljim specijalitetima. Ljubušaci su se rado fotografirali ispred bine na kojoj su nastupali Dražen Žerić Žera i ostali članovi benda.

I ostatak vikenda je za Ljubušake bio prepun aktivnosti, u subotu su mogli pratiti Spaljivanje Krnevola na Škveru, gradskoj luci gdje je održano suđenje krivcu za sve nevolje Novljana u protekloj godini, a domaćini su za karnevaliste u nedjelju organizirali obilazak Starog grada Herceg Novi uz turističkog vodiča te je to bila prilika za naučiti dosta o ovom crnogorskom gradu. Predsjednik općine upriličio je i prijem za delegacije sedam karnevalskih gradova, među kojima je i Ljubuški.

Praznik mimoze se održava još od 1969.godine u Herceg Novom.

Grad u kome se mimoza odomaćila nakon što su je donijeli hercegnovski pomorci osmislio je u njenu čast čitav festival prepun zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!