Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu i članica radne skupine EPP-a za međukulturni i vjerski dijalog Željana Zovko boravila je zajedno s ostalim članovima skupine u Rimu i Vatikanu.

U dvodnevnoj posjeti, zastupnici su održali niz sastanaka s visokim dužnosnicima Svete Stolice kako bi razgovarali o međureligijskom dijalogu, mirovnim procesima i aktualnim zbivanjima u svijetu, uključujući s kardinalom Miguelom Ayusom Guixotom, glavnim tajnikom COMECE-a Manuelom Barriosom Prietom, mons. Massimilianom Boiardijem, mons. Rinom Fisichellom i mons. Bernardom Munonom Muyembem.

Zastupnici su prilikom posjete sudjelovali i na misi na grobu sv. Ivana Pavla II. te su se susreli s članovima Zajednice sv. Egidija u Rimu, a potom su posjetili Papinsko sveučilište sv. Tome Akvinskog u društvu dekanice č.s. Helen Alford.

Podsjetimo, radna skupina EPP-a za međukulturni i vjerski dijalog aktivno surađuje na pitanju rješavanja sukoba s vjerskim vođama, skupinama i ustanovama diljem svijeta koje imaju ključnu ulogu u dijalogu između vjere i politike, smanjivanju napetosti i zaštiti društvenih vrijednosti. Uoči pregovora o Izbornom zakonu, Zovko je u prethodnom mandatu predvodila skupinu u Mostar, a sredinom 2020. godine je nakon kontinuiranih napada na Katoličku crkvu u BiH inicirala pismo podrške kardinalu Puljiću, u kojem su zastupnici izrazili potporu njegovom pravu na vjersku slobodu i kulturu sjećanja.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!