U Javnoj ustanovi Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Sveti Josip Radnik” u Čitluku završeno je opremanje senzorne sobe za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.

Uz opremanje senzorne sobe također su opremljeni kabinet za logopeda, kabinet za edukacijsko rehabilitacijskog terapeuta i kabinet za fizioterapeuta, u čemu je Općina Čitluk imala veliku pomoć Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, priopćeno je iz Općine Čitluk.

U povodu završetka opremanja senzorne sobe edukacijsko-rehabilitacijski centar u Potpolju, koji je ovih dana dobio uporabnu dozvolu od mjerodavnog tijela i suglasnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije na Statut, posjetili su čitlučki načelnik Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Predrag Smoljan i tajnik Općinskog vijeća Ivo Bevanda.

Predstavnike Općine s novim sadržajima edukacijsko-rehabilitacijskog centra “Sveti Josip Radnik” upoznale su v.d. ravnateljice Matea Brekalo i certificirana stručnjakinja za senzornu integraciju Zorica Pehar.

Brekalo i Pehar istaknule su kako je senzorna soba uz savjete stručnjaka i radnih terapeuta opremljena najsuvremenijim elementima za poticanje senzorne integracije kod djece te da je najopremljenija u regiji.

U 70 metara četvornih prostora smješteni su bazen s lopticama, različite njihaljke, tunel, tobogan, valjci, taktilni diskovi, trampolin, vibrirajući jastuci, interaktivni panel, svijetleći stol i klupice, mobilna projekcija i ostali materijali koji imaju svoju ulogu kod poticanja dječjeg razvoja.

S mališanima će raditi educirana osoba, a kako bi djeca bili sigurna prostor je zaštićen zidnim oblogama, ali i ukrašen šarenim bojama kako bi poticao na učenje kroz igru, na kretanja i istraživanje prostora.

Prilikom predstavljanja sadržaja istaknuto je koko je senzorna integracija neurobiološka aktivnost koja se odvija unutar ljudskog tijela i vrlo je važna za razvoj djece.

U senzornu sobu najčešće su uključena djeca s poremećajima iz spektra autizma, cerebralne paralize, ADHD-a, djeca sa govorno-jezičnim teškoćama, teškoćama učenja, djeca s oštećenjima vida i sluha, djeca s intelektualnim poteškoćama.

Uz senzornu sobu novi kabineti Edukacijsko-rehabilitacijskog centra “Sveti Josip Radnik” opremljeni su potrebnom specijalnom opremom, didaktičkim materijalima i uredskom opremom.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!