Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se u Antaliji na diplomatskom forumu sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

Kako je istaknuto, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Zapadnog Balkanu, a u kontekstu sigurnosnog stanja u Europi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine.

“Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne obrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istaknuo da je, osim o odrazima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

“Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji bruxelleska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj općoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini”, poručio je Dodik.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!