Ruski tenkovi stigli su do sjeveroistočnih vrata Kijeva, gdje se vode teške borbe ruske i ukrajinske vojske. I dalje traje bitka za Mariupolj i Harkiv. Ruske su snage dalekometnim projektilima raketirale vojne aerodrome u Lucku i Ivano-Frankivsku, a prvi put od početka invazije napadnut je i grad Dnjipro. Nove satelitske snimke pokazuju da se veliki ruski vojni konvoj, dug 64 kilometra, u velikoj mjeri pregrupirao i raspršio. Uništeni gradovi u okolici Kijeva svjedoče o silini bitke.

Sirene za uzbunu u većini ukrajinskih gradova u subotu rano ujutro nagnale su ljude da potraže sklonište, objavili su lokalni mediji. Sirene su se čule u Kijevu, u Lavovu na zapadu zemlje, u Odesi na Crnom moru, u Harkivu i Čerkasiju, kao i u regiji Sumi na sjeveroistoku zemlje, izvijestili su brojni ukrajinski mediji.

Čini se da su se ruske snage pregrupirale u petak za mogući napad na Kijev, a satelitske snimke pokazuju koriste artiljeriju dok se približavaju gradu.

CNN izvješćuje da se borbe nastavljaju na rubovima Kijeva, a gradske vlasti navode da je i dalje najopasnije na sjevernim dijelovima, uključujući predgrađa Buču, Irpin i Hostomel, kao i područje Višorod nešto dalje na sjeveru od Kijeva. Borbe su eskalirale i u Brovariju, istočno od grada.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko kazao je za CNN da glavni grad resursa, uključujući hranu i medicinske potrepštine, ima dovoljno za jedan do dva tjedna. 

Iz ukrajinskih gradova u petak je ukupno evakuirano svega 7.144 ljudi, izjavio je ukrajinski predssednik Volodomir Zelenski u najnovijem televizijskom obraćanju, što je znatno manje nego u prethodna dva dana.

Zelenski je optužio Rusiju da onemogućava ljudima da napuste opkoljeni grad Mariupol te je rekao da će Ukrajina pokušati u subotu tamo isporučiti hranu i lijekove. Stanovnici Mariupola, strateški važnog grada s više od 400.000 stanovnika u mirnodopsko vrijeme, već su više od tjedan dana bez struje i vode.

-Ruska vojska ne dopušta dostavu pomoći u taj grad i kontinuirano muči naše ljude… sutra ćemo pokušati ponovno, pokušati ponovno poslati hranu, vodu i lijekove, izjavio je Zelenski.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!