Na mjestu pada besposadne letjelice, koja se u četvrtak srušila na zagrebačkom Jarunu kod Studentskog doma “Stjepan Radić”, u subotu je cijeli dan trajao očevid. Studenti iz paviljona koji je najbliže mjestu pada bili su evakuirani. Izvlačenje letjelice iz kratera nastavlja se danas. HTV je snimio izvlačenje dijela letjelice.

Studenti koji su bili evakuirani jučer navečer vratili su se u svoj smještaj, no jutros u 7.30 ponovno su evakuirani. Za HTV su rekli da su na sigurnom, nalaze se trenutačno u Studentskom centru, u pizzeriji. Na toplom su, kažu da razumiju cijelu situaciju te da su evakuirani zbog svoje sigurnosti. Povratak u sobe ovisit će o tome koliko će trajati izvlačenje letjelice.

Vojska je jutros otkopavala dio oko nje. Važno je letjelicu dužine 14 metara sačuvati koliko god je moguće u jednom dijelu, kako bi se izvuklo što više informacija.

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS-a OSRH, rekao je sinoć da je pronađena i crna kutija. Ona bi trebala dati odgovore na pitanja koja od četvrtka zanimaju javnost – kako se ova letjelica uopće našla u Hrvatskoj, tko ju je lansirao i s kojeg teritorija.

Kovačević je rekao za HTV i kako jedan fragment upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

– Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti – izjavio je Kovačević te objasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa je stoga, prema svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom.

Ekipa HTV-a jučer je na terenu vidjela pirotehničare. Na mjestu pada letjelice su i vatrogasci, Hitna pomoć, vojska te vojna policija.

Kada će točno letjelica biti izvučena, još nije poznato. Nakon izvlačenja bit će odvezena u vojarnu na analizu. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!