Elizejska palača nazala je “lažima” optužbe Vladimira Putina da ukrajinske snage “krše” humanitarno pravo u priopćenju objavljenom nakon novog razgovora ruskog predsjednika s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u subotu.

Razgovor trojice čelnika, drugi u dva dana, nakon onog u četvrtak, trajao je 75 minuta i na zahtjev Pariza i Berlina bio je “usredotočen” na “hitno primirje i početak diplomatskog rješenja”, objavili su odvojeno uredi francuskog predsjednika i njemačkog kancelara.

Prije ovog razgovora Emmanuel Macron i Olaf Scholz odvojeno su razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je od njih zatražio da se zauzmu kod predsjednika Putina kako bi borbe odmah prestale dok ruska vojska steže obruč oko Kijeva i nastavlja bombardirati druge gradove.

Zelenski je od njih zatražio i pomoć u oslobađanju gradonačelnika Melitopolja kojega su Rusi, tvrdi Kijev, oteli dan ranije.

U strateški važnom lučkom gradu Mariupolju, razorenom nakon dvotjedne opsade, “stanje je veoma teško, ljudski gledano nepodnošljivo” i “jedina odluka koju Putin treba donijeti je prekinuti opsadu”, dodala je Elizejska palača.

Pariz ocjenjuje da je kremaljski čelnik “lagao” kada je u razgovoru spomenuo da ukrajinska vojska “očito krši” humanitarno pravo i da se, tako tvrdi Moskva, civilima koristi kao “živim štitom”.

Emmanuel Macron mu je odgovorio da “zločini ruske vojske moraju prestati” i da se “najteže povrede” mogu “na temelju međunarodnog prava i istrage koja je u tijeku” nazvati “ratnim zločinom”.

Nakon razgovora koji je ocijenjen “iskrenim i teškim” u “dramatičnom trenutku”, Emmanuel Macron je “odlučio upotrijebiti sve diplomatske mogućnosti, napose zahtjevan dijalog” s Vladimirom Putinom, ali i sankcije “povijesne važnosti” uz “izolaciju” Rusije, navodi se u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

– Pojačat ćemo pritisak i nećemo popustiti, istaknula je Elizejska palača.

Glede prijetnje mogućeg ruskog korištenja kemijskog oružja u Ukrajini, ured francuskog predsjednika ističe da Emmanuel Macron “odlučno zahtijeva da sukob čim prije prestane kako bi se spriječilo najgore, napose uporaba zabranjenog oružja i razaranje gradova”.

Pariz je opetovao da će se nove sankcije proučiti “bez tabua”, kao što je u petak rekao Macron na zatvaranju europskog sastanka na vrhu u Versaillesu, gdje se 27 zemalja članica dogovorilo o dvostrukom povećanju financiranja za oružje Ukrajini.

Nakon njihova sastanka 7. veljače u Kremlju, Emmanuel Macron je devet puta razgovarao telefonom s Vladimirom Putinom, uključujući razgovor u četvrtak prošlog tjedna, objavila je Elizejska palača.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!