Petar Vlahov javlja se za HTV iz Lavova, grada na zapadu Ukrajine, blizu kojeg su ruske snage jučer napale vojnu bazu, pri čemu je poginulo 35 ljudi. Tijekom noći u Lavovu je bilo mirno, ali građani strahuju da bi uskoro mogli biti meta napada ruske vojske…

U Lavovu strahuju da bi uskoro mogli biti meta

10:33

Građani Lavova i gradska uprava shvatili su da bi grad mogao uskoro biti jedna od meta napada ruske vojske, pa možda i ovog, 19. dana invazije, javio je Vlahov u Vijestima u 10. Ubrzano se zaštićuju administrativne i poslovne zgrade, sakralni objekti, umjetnine, muzeji…

I dalje gori stambeni kompleks u Kijevu. Pogođena je i tvornica zrakoplova Antonov, samo 11 km od središta Kijeva. Tamo je došao i čečenski vođa Ramzan Kadirov, koji je poslao poruku ukrajinskim braniteljima i civilima da polože oružje jer se neće dobro provesti, rekao je Vlahov.

Danas su sve oči uprte u pregovaračke timove koji u 11.30 po našem vremenu kreću s pregovorima. Navodno bi se mogao postići neki dogovor o prije svega formiranju sigurnih koridora kako bi civili izašli iz gradova koji proživljavaju pravi križni put – oni koji ne umiru od granata, umiru od gladi i žeđi. Navodno su i jedna i druga strana potvrdile da postoji neki dokument koji bi se mogao potpisati, s kojim bi se mogli složiti i Rusi i Ukrajinci, pa makar da se zaustave trenutačna neprijateljstva i da dođe do prekida vatre.

Današnji pregovori mogli bi biti prekretnica

09:30

U Lavovu je tijekom noći bilo mirno, bez raketiranja i bombardiranja, ali malo poslije 2 sata oglašena je zračna opasnost, koja je trajala sve do 7.30, rekao je Petar Vlahov javljajući se u HTV-ove Vijesti u 9.

Pogođen je stambeni blok u Kijevu, čini se tenkovskim granatama. Na meti ruskog topništva našao se i Žitomir, odnosno tamošnje administrativno sjedište, a najteže je stanje i dalje u Mariupolju, koji je okružen.

Teško je i u Odesi. Ondje za sada nema vojnih djelovanja, ali u slučaju pada Mariupolja i Mikolajiva, to bi bio novi, južni Kijev, rekao je Vlahov.

U 11.30 po našem vremenu počinju novi mirovni pregovori ruske i ukrajinske strane. Prema nekim neslužbenim informacijama, ti bi pregovori mogli biti prekretnica u daljnjem razvoju situacije u Ukrajini, a moguć je i bezuvjetni obostrani prekid vatre kako bi se izvukli brojni civili iz u ratu najteže stradalih područja.

U posljednja 24 sata Ukrajinu je napustilo 100.000 stanovnika, a ukupan broj izbjeglica, koje su većinom otišle u zemlje zapadne Europe, popeo se na 2,7 milijuna.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!