Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Doma naroda u Parlamentu BiH Draganu Čoviću danas u Bruxellesu sudjeluju na sastanku sa uastupnicima Odbora za vanjska pitanja Europskog parlamenta. 

Nakon Željka Komšića i Šefika Džaferovića se obratio i Milorad Dodik.

– Vjerujem da smo ovo trebali učini ranije i češće. Nisam došao ovdje da polemiziram sa svojim kolegama, premda se ne slažem s mnogim stvarima koje su ovdje iznesene. Kao što vidite, gospodin Džaferović je okrivio gospodina Čovića, kao predstavnika Hrvata i mene kao predstavnika Srba – rekao je.

Kaže da se prema Komšićevoj i Džaferovićevoj priči stekne dojam da su “jedino su oni u pravu i oni odlučuju što je istina a svi koji ne misle tako su loši.”

– BiH je u permanentnoj krizi, nije imala uspjeha bez međunarodnog miješanja. Htjeli ili ne htjeli, uglavnom BiH je nestabilna, mnogi kažu i nemoguća država imajući u vidu neke povijesne stečene razlike. Sada imamo dva muslimanska člana Predsjedništva i jednog srpskog. Imamo derogaciju konstitutvnog sitema u BiH otvoreno, gdje muslimani tako pokušavaju zaokružiti moć u BiH – poručio je.

Rekao je da “Hrvati u BiH ne žele biti preglasani, a Čović je loš u ovoj priči.”

– Zato RS očekuje od međunarodnih faktora i inzistira da se drži Daytona i čuva konstitutivnost. I ova priča kako je predstavio gospodin Džaferović kako njegova stranka ima veći broj glasova nego Čovića je podvala u smislu da se ne govori o predstavljanju stranaka nego naroda. RS je usmjerena ka miru i to pokazujemo. Ja nisam sudjelovao u ratu kao gospodin Džaferović koji je zapovijedam jedinicama. RS ima mnogo ljudi koji su zatraženi da se predaju sudovima, i isporučili smo sve njih – kazao je.


Kaže da suverenitet nije upitan, upitna su konstitutivna prava.

– Histerija koja je stvorena u Sarajevu krivicom i komparacijom s ratom. Nisam došao da pričam o Ukrajini i Rusiji već o BiH. Oni žele da pričaju o tome kako bi pridobili saosjećanje prisutnih. Svi u BiH su jednako patili. Samo neki imaju priče da su neki patili više od drugih. Smrt i stradanje je za svakoga isto. Hoću da vam kažem veoma jasno i glasno – nijedan plan, nijedan potez koji povlači Republika Srpska nije sa ciljem da se otcijepi od BiH. To je borba za ustavni poredak, koji je akt i u vašim zemljama ne samo našim. Nemamo nijedan plan, nijednu riječ o secesiji. Ne mogu da prihvatim druge koji misle da su nepogrešivi i da su uvijek upravu.

Poručio je da ne postoji visoki predstavnik u BiH jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a.

-On je jučer pričao ovdje pred vama protiv nas. Schmidt nije visoki predstavnik, nema imenovanja – zaključio je Dodik.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!