SAD mora odlučiti hoće li zaključiti dogovor koji će spasiti iranski nuklearni sporazum iz 2015., rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, u trenutku kada jačaju bojazni da bi pregovori koji se vode u Beču mogli propasti.

Nastojanja da se postigne dogovor zapala su u slijepu ulicu nakon što je Rusija u posljednji trenutak iznijela novi zahtjev prisilivši druge sile da pauziraju pregovore na neodređeno vrijeme unatoč tome što je tekst uglavnom dovršen.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian posjetit će u utorak Rusiju, rekao je glasnogovornik ministarstva, ne ulazeći u pojedinosti.

Iranski Nour News opisao je posjet Moskvi kao platformu za ozbiljne i iskrene razgovore usmjerene prema budućnosti, istaknuvši da su dvije zemlje pokazale da mogu jako usko, odlučno i uspješno surađivati u složenim pitanjima.

– Trenutačno imamo predah od nuklearnih pregovora. Nismo u poziciji da sada objavljujemo dogovor jer postoje neka važna otvorena pitanja o kojima Washington mora donijeti odluku,  rekao je iranski glasnogovornik.

State Department je u petak objavio da Washington i dalje vjeruje da je potencijalni dogovor o vraćanju sporazumu iz 2015. blizu, ali i naglasio da odluke trebaju donijeti Teheran i Moskva.

Ruski ministar vanjskih poslova zatražio je 5. ožujka široka jamstva da ruska trgovina s Iranom neće biti pogođena sankcijama nametnutima Moskvi zbog invazije na Ukrajinu pokrenute 24. veljače, što su zapadne sile ocijenile neprihvatljivim, a Washington inzistira da na to neće pristati.

Propast pregovora mogao bi omogućiti Teheranu da se jako približi razvoju nuklearnog oružja, što bi moglo izazvati novi rat na Bliskom istoku.

No Teheran je u ponedjeljak s opreznim optimizmom ocijenio izglede pregovora koji traju već 11 mjeseci.

– Ostat ćemo na bečkim pregovorima dok se ne ispune naši pravni i logični zahtjevi i ne postigne čvrst dogovor, rekao je tajnik Vrhovnog nacionalnog vijeća za sigurnost Ali Šamhani, koje donosi odluke u Beču.

U međuvremenu, u Washingtonu je 49 od 50 republikanskih senatora poručilo da neće podržati nuklearni sporazum s Iranom, naglasivši protivljenje svoje stranke pokušajima spašavanja sporazuma iz 2015. godine.

Obećali su u zajedničkoj izjavi da će učiniti sve što je u njihovoj moći da ponište sporazum koji “posve ne blokira” sposobnost Irana da razvije nuklearno oružje, ograniči iranski balistički program i “suprotstavi se iranskoj potpori terorizmu”.

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani rekao je da je razgovarao o nuklearnim pregovorima s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom tijekom posjeta Moskvi u ponedjeljak, ne ulazeći u pojedinosti.

Napetosti su dodatno porasle pošto je Iran u nedjelju ispalio desetak projektila na Erbil u iračkom Kurdistanu, a napad je izgleda za cilj imao SAD i saveznike.

Iranski državni mediji prenijeli su da je Revolucionarna garda izvela napad na “strateške izraelske centre” u Erbilu, sugerirajući da je riječ o osveti za nedavne izraelske zračne napade u Siriji u kojima su poginuli iranski vojnici.

Iran je u nedjelju objavio i da suspendira peti krug pregovora koji se ovaj tjedan trebao održati u Bagdadu s regionalnim suparnikom Saudijskom Arabijom.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!