Američki državni tajnik Antony Blinken je u razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem izrazio duboku zahvalnost za snažnu podršku premijera i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u, objavio je State Department.

Kako se navodi u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Ned Price, Blinken je u razgovoru s Plenkovićem ponovno potvrdio podršku SAD-a Ukrajini u suočavanju s nastavljenim ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

-Državni tajnik je izrazio duboku zahvalnost za snažnu podršku premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u – navodi se u priopćenju. Dodaje se da su Blinken i Plenković razgovarali i o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

-Također je pozdravio Strateški dijalog između SAD-a i Hrvatske 17. ožujka, koji će okupiti međuagencijske timove na visokoj razini kako bi razmotrili zajedničke napore za unaprjeđenje zajedničkih prioriteta – navodi State Department.

Plenković je jučer na svom Twitteru objavio da mu je Blinken u razgovoru izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om.

– Potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam podršku SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda – dodao je Plenković.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!